Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

19 września 2015 r.
20:30

Pigwa, dereń czy czarny bez? Kto zrobił najlepszą nalewkę w Polsce?

1 5 A A
(fot. AS)
(fot. AS)

Dariusz Semkowicz i Dariusz Bogoń przywieźli na XXV jubileuszowy Ogólnopolski Turniej Nalewek w Lublinie pigwówkę. I rozbili bank nagród, zdobywając honorowy tytuł Grand Champion Polonia oraz pierwsze miejsce.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Nowe zasady oceny nalewek przez kapitułę i metryczka z punktacją, którą otrzyma każda nalewka zgłoszona do konkursu: to nowości wprowadzone przez organizatorów XXV jubileuszowego Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek w Lublinie.

- To bardzo dobry pomysł, który winduje lubelski turniej w górę. Przejrzystość zasad plus metryczki ocen, brawo - mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna polskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau, która pracowała w Kapitule Sędziów przyznającej tytuł Grand Champion Polonia wraz z Hieronimem Błażejakiem, Wojtkiem Lewandowskim i kucharzem Jeanem Bosem (przewodniczący).

 

(fot. AS)
(fot. AS)

Metryczka

Członkowie drugiej kapituły w składzie Piotr Bikont (przewodniczący), Jan Babczyszyn, Stan Borys, Mirosława Gałan, Małgorzata Kalicińska, Jerzy Rogalski przyznali pierwsze miejsce: Nagrodę Główną Turnieju Nalewek pigwówce Dariusza Semkowicza i Dariusza Bogonia. Drugie miejsce - za dereniówkę - Markowi Dyrce, trzecie: nalewce z żółtych malin, którą przygotowałą Agnieszka Jaworska. Kapituła przyznała także wyróżnienie Wojciechowi Suchankowi za nalewkę z kwiatem czarnego bzu.

Obie kapituły przyznały, że większość z 94 ocenionych nalewek reprezentowała wysoki poziom. Nowością były nalewki, które dojrzewały przez kilka lat.

- Jestem bardzo zadowolony z nowych zasad oceny oraz metryczek dla każdej z nalewki. Jest to zdecydowany krok w kierunku profesjonalnej oceny nalewek w Polsce - mówi Hieronim Błażejak, dziś najwybitniejszy twórca nalewek w Polsce.

Członkowie obu kapituł oceniali nalewki w 3 kategoriach: Wzrok (barwa, równomierność, klarowność), Nos (aromat i bukiet) oraz Usta (smak, dotyk finisz ).

Dla przykładu w ostatniej kategorii Usta można było dostać 6 punktów za wzorcowy, wybitnie harmonijny, wypełniający usta smak, oraz zero punktów dla nalewki nadającej się do wyplucia.

Hieronim Błażejak (fot. AS)
Hieronim Błażejak (fot. AS)

Zwycięzcy

Bohaterem turnieju został Dariusz Semkowicz, lekarz z zawodu.

- Urodziłem się we Wrocławiu, ale moja rodzina pochodziła z okolic Lwowa, więc tłumaczę sobie, że pasja nalewkarska jest kwestią pochodzenia. Pierwszą swoją nalewkę stworzyłem zaledwie 6 lat temu. Zachęta wyszła od mojej kochanej małżonki, Magdy, która "sprzedała" mi rodzinny przepis na wiśniówkę. Ponieważ jej zapas skończył się długo przed nowym sezonem owocowym, zachęciło mnie to do rozwoju pasji, intensyfikacji produkcji, jak również do tworzenia nowych smaków. Udało mi się wyszperać kilka przepisów rodzinnych po dziadku, kresowiaku. Znakomitą inspiracją są dla mnie również przepisy ś.p. Hanny Szymanderskiej. Przypuszczam, że wyuczony zawód lekarza pomaga mi w tworzeniu nalewek, dzięki nauce czytania i staranności wykonania receptur - mówi Semkowicz.

Na koncie ma już 40 smaków, od dwóch lat robi nalewki z Dariuszem Bogoniem. Zwycięska pigwówkę zrobili we dwóch.

Jak zrobić mistrzowską pigwówkę?

Panowie wszystkich szczegółów zdradzić nie chcą.

- Sam przepis tak naprawdę jest bardzo prosty: używamy tylko i wyłącznie trzech składników: owoców, alkoholu i cukru. Cały sekret zawiera się w wyborze najlepszego gatunku aromatycznych, dojrzałych owocach oraz w bardzo dobrej jakości alkoholu - mówi Dariusz Semkowicz.

Szczegóły, proporcje?

- Na kilogram owoców przypada 0,75-1 kg cukru (w zależności od odmiany pigwowca, zawartości cukru w owocach i preferencji smakowych) i litr spirytusu ok. 65%. Owoce (po pokrojeniu na półksiężyce i odpestkowaniu) zasypujemy cukrem na 2-3 dni i najlepiej wystawiamy na słońce. Po tym czasie zalewamy spirytusem i odstawiamy na 10-12 tygodni. Oczywiście pracowicie mieszamy i potrząsamy słojem co kilka dni, aby się cukier całkowicie rozpuścił. Po tym czasie zlewamy i czekamy cierpliwie: najlepiej co najmniej 12 miesięcy.

Dariusz Bogoń i Dariusz Semkowicz (fot. AS)
Dariusz Bogoń i Dariusz Semkowicz (fot. AS)

Najważniejsze są owoce

W ogrodach właśnie dojrzewają owoce pigwowca i pigwy. Jeśli zaczynamy przygodę z nalewkami, lepiej zacząć od pigwowca. Nalewka będzie słodsza i bardziej aromatyczna. Najważniejsze są owoce.

- Musimy znać miejsce ich pochodzenia, po to, żeby upewnić się, czy nie rosły na przykład przy drodze. Starajmy się nie kupować owoców na targu, lepiej popytać znajomych i poszukać takich, co hodują pigwowca - mówi Marek Dyrka, który wielokrotnie zdobywał laury na turniejach nalewek organizowanych w Lublinie.

Na drugim miejscu jest spirytus, a dokładnie jego mieszanka. Litr spirytusu mieszamy z 400 ml przegotowanej wody i odstawiamy na kilka dni, po to, żeby na dno opadły ewentualne zanieczyszczenia. Delikatne zlewamy odstały spirytus, który teraz ma około 60 % mocy. Na 1 kg owoców pigwowca będziemy potrzebować ponadto 1 kg cukru. I przyprawy: cynamon, goździki, skórkę pomarańczową czy suszony korzeń arcydzięgla. Owoce pigwowca kroimy na ósemki, usuwamy nasiona i układamy warstwami w słoju, przesypując cukrem, dolewamy 150 ml spirytusu i odstawiamy na 3 tygodnie. Gdy cukier się rozpuści, dolewamy resztę spirytusu. Po 2 miesiącach zlewamy nastaw przez filtr, do owoców wsypujemy przyprawy i czekamy 3 tygodnie na drugi nastaw. Mieszamy, filtrujemy i butelkujemy.

Pigwówka panieńska

Składniki: 1 kg owoców pigwy, 1 kg cukru, 1 litr spirytusu 95-procent.

Wykonanie: dojrzałe owoce pigwy umyć, pokroić, oczyścić z nasion. Zasypać cukrem, odstawić na 10 dni. Zlać syrop, połączyć go ze spirytusem. Nalewka dojrzewa minimum 3 miesiące. Pozostałe owoce pigwy można zalać litrem czystej wódki i zostawić przynajmniej na pół roku. Wychodzi likier pigwowy.

 

Komentarze 5

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 31 stycznia 2016 o 21:28
do dzisiaj nie otrzymałem dyplomu z konkursu gratuluje ...........
Avatar
degustator / 20 września 2015 o 17:28

Te dojrzewające minimum rok to dla cierpliwych. :)

Avatar
Gość / 20 września 2015 o 17:21
Zgadzam się z przedmówcą - to festiwal likierów a nie nalewek :) kg cukru na kg pigwowca to nawet przy 1,3l alkoholu wyjdzie likier. Wytrawne nalewki dojrzewają i nadają się do spożycia dopiero po min roku - różnica w smaku znacząca. Brałem udział w kilku spotkaniach w Dworze Anna i niestety zawsze wygrywał likier... Szkoda, że Jury nie docenia naturalnych kompozycji owocowych z dodatkiem cukru ewentualnie miodu.
Avatar
Gość / 20 września 2015 o 10:24
Okropnie to wszystko słodkie. Nalewka może być likierem, ale może być też nawet wytrawna. A ponadto wcale nie są niezbędne "korzenie', bo one dominują, a przynajmniej zniekształcają smak dobrego "wyciagu" alkoholowego z owoców. Ale de gustibus et ... Dziadek Zenek
Avatar
Gość / 19 września 2015 o 23:59
Brakuje w artykule kto gdzie organizuje konkurs tak aby inni mogli w nim wystartowac
Avatar
Gość / 31 stycznia 2016 o 21:28
do dzisiaj nie otrzymałem dyplomu z konkursu gratuluje ...........
Avatar
degustator / 20 września 2015 o 17:28

Te dojrzewające minimum rok to dla cierpliwych. :)

Avatar
Gość / 20 września 2015 o 17:21
Zgadzam się z przedmówcą - to festiwal likierów a nie nalewek :) kg cukru na kg pigwowca to nawet przy 1,3l alkoholu wyjdzie likier. Wytrawne nalewki dojrzewają i nadają się do spożycia dopiero po min roku - różnica w smaku znacząca. Brałem udział w kilku spotkaniach w Dworze Anna i niestety zawsze wygrywał likier... Szkoda, że Jury nie docenia naturalnych kompozycji owocowych z dodatkiem cukru ewentualnie miodu.
Avatar
Gość / 20 września 2015 o 10:24
Okropnie to wszystko słodkie. Nalewka może być likierem, ale może być też nawet wytrawna. A ponadto wcale nie są niezbędne "korzenie', bo one dominują, a przynajmniej zniekształcają smak dobrego "wyciagu" alkoholowego z owoców. Ale de gustibus et ... Dziadek Zenek
Avatar
Gość / 19 września 2015 o 23:59
Brakuje w artykule kto gdzie organizuje konkurs tak aby inni mogli w nim wystartowac
Zobacz wszystkie komentarze 5

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Puławy: To już jest plac budowy nowej hali sportowej

Puławy: To już jest plac budowy nowej hali sportowej 0 0

W poniedziałek władze miasta oficjalnie przekazały plac budowy przy ul. Lubelskiej nowej hali widowiskowo-sportowej firmie Mostostal Puławy. Pierwsze prace rozpoczną się jeszcze w tym miesiącu.

Koncert Muzycznej Sceny Młodych w Puławach
22 czerwca 2018, 19:00

Koncert Muzycznej Sceny Młodych w Puławach 0 0

W piątek, 22 czerwca o godz. 19 w Młodzieżowym Domu Kultury w Puławach (ul. Sieroszewskiego 4) odbędzie się Koncert Finałowy Muzycznej Sceny Młodych.

Nowe Biuro Obsługi Mieszkańców w Lublinie? Czynsz za duży, wnętrza za zimne

Nowe Biuro Obsługi Mieszkańców w Lublinie? Czynsz za duży, wnętrza za zimne 0 0

Przy ul. Kunickiego nie dojdzie raczej do otwarcia Biura Obsługi Mieszkańców, w którym możliwe byłoby załatwienie spraw związanych z dowodami osobistymi, meldunkami i niektórych innych spraw prowadzonych przez Urząd Miasta.

Lubelski Wzór 2018. Konferencja, która łączy biznes z branżą kreatywną
22 czerwca 2018, 10:15

Lubelski Wzór 2018. Konferencja, która łączy biznes z branżą kreatywną 0 0

Co Gdzie Kiedy. Po raz czwarty w Lublinie odbędzie się Lubelski Wzór – konferencja łącząca branżę kreatywną z biznesem.

Za szybko zjeżdżał z ronda. 17-letni motocyklista w szpitalu

Za szybko zjeżdżał z ronda. 17-letni motocyklista w szpitalu 0 0

17-letni motocyklista trafił do szpitala po wypadku na jednym z rond w Zamościu.

Prawo jazdy zrobisz w Kraśniku. Jest zgoda radnych

Prawo jazdy zrobisz w Kraśniku. Jest zgoda radnych 0 0

W Kraśniku powstanie oddział Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego. Podczas sesji sejmiku województwa radni przyjęli jednogłośnie projekt uchwały w tej sprawie.

Tragiczny finał z pozoru niegroźnej stłuczki [zdjęcia]

Tragiczny finał z pozoru niegroźnej stłuczki [zdjęcia] 0 2

Kierowca renault podczas zmiany pasa ruchu nie zauważył samochodu ciężarowego i doprowadził do zderzenia. Kilka minut później pasażerka straciła przytomność. Nie udało się jej uratować

Nie zastosował cesarskiego cięcia. Matka walczy o rentę, lekarz się odwołuje

Nie zastosował cesarskiego cięcia. Matka walczy o rentę, lekarz się odwołuje 0 0

Matka dziecka, które ma niesprawną rękę po porodzie w bialskim szpitalu, walczy jeszcze o rentę dla syna. A lekarz składa apelację

Nielegalny towar z Ukrainy przemycali motolotnią
galeria

Nielegalny towar z Ukrainy przemycali motolotnią 0 1

Motolotni używali do przemytu towarów członkowie grupy przestępczej, którą rozbili pogranicznicy. Do gangu należeli Polacy i Ukraińcy

Bartosz Boncik zdobył Puchar Unii Europejskiej na zawodach w Austrii

Bartosz Boncik zdobył Puchar Unii Europejskiej na zawodach w Austrii 0 0

Bartosz Boncik z Orląt Łuków wywalczył w Austrii Puchar Unii Europejskiej. Reprezentacja Polski nie miała sobie równych

Chłopiec podczas zabawy w chowanego zatrzasnął się w pralce. Nie udało się go uratować
film

Chłopiec podczas zabawy w chowanego zatrzasnął się w pralce. Nie udało się go uratować 0 0

Mały chłopiec bawił się w chowanego z pięcioletnią siostrą. Schował się w pralce, w której się zatrzasnął. Dziecko znalazł jego ojciec.

Pierwszy dzień lata będzie burzowy. Ostrzeżenie pogodowe dla woj. lubelskiego
film

Pierwszy dzień lata będzie burzowy. Ostrzeżenie pogodowe dla woj. lubelskiego 0 1

21 czerwca 2018. Astronomiczne lato może się rozpocząć burzowo. IMGW wydało ostrzeżenie pogodowe dla woj. lubelskiego.

Cuatro Manos wystąpi w Akwareli
22 czerwca 2018, 20:00

Cuatro Manos wystąpi w Akwareli 0 0

Co Gdzie Kiedy. Akwarela Cafe (Rynek 6) zaprasza na koncert duetu Cuatro Manos. Artyści wystąpi w kawiarni już 22 czerwca o godz. 20.

Łukasz Rogulski (Azoty Puławy): Wiem kogo muszę zastąpić

Łukasz Rogulski (Azoty Puławy): Wiem kogo muszę zastąpić 0 0

ROZMOWA z Łukaszem Rogulskim, nowym piłkarzem ręcznym Azotów Puławy

Radzyń Podlaski: Zgarnij dotacje na lokalne działania

Radzyń Podlaski: Zgarnij dotacje na lokalne działania 0 0

Działaj lokalnie i zgarnij dotację. Nabór wniosków trwa do 24 czerwca.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.