środa, 18 października 2017 r.

Kuchnia

Pigwówka z miodem, kardamonem i rumem

  Edytuj ten wpis

Z dodatkiem ziół, miodu, kardamonu i rumu. Doprawiona szczyptą czułości i tęsknoty. Wyborna na sjestę. Łagodna. Aromatyczna. Pachnąca słońcem. Pachnąca jak słowa piosenki: Trwaj chwilo trwaj, tylko głupcy śpią...

Składniki

1 kg owoców pigwy,
1,5 l spirytusu 45 %
1 szklanka cukru
4 łyżki płynnego miodu lipowego
pół łyżeczki korzenia arcydzięgla
kilka listków świeżej mięty
kilka owoców kardamonu
50 ml rumu.

Wykonanie

Owoce pigwy umyć ,oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić, przełożyć do słoja i zalać wódką. Odstawić na 3 tygodnie.

Zlać nalewkę, owoce zasypać cukrem, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Zlać syrop i połączyć z nalewką, dodać miód, arcydzięgiel, kardamon, miętę, rum, dobrze wymieszać.

Odstawić na 2 tygodnie, przefiltrować do butelek, odstawić na 3 miesiące. Podawać do herbaty, sernika i serdecznych chwil.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Papryczka
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Papryczka
Papryczka (11 października 2009 o 23:10) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Pigwówka pachnąca lipowym miodem i kardamonem z promykami lata, przyprawiona czułością i serdecznością zapowiada na długie jesienne wieczory nie tylko nieziemski smak,ale też delektowanie się urodą życia i niezapomniane chwile. Poezja zmysłów i fantazji...
Proszę o więcej takich przepisów, a życie nabierze rumieńców... Może częściej będziemy się do siebie uśmiechać?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!