środa, 23 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Placki rybne ze śmietaną chili

Dodano: 7 listopada 2009, 11:15

Zapowiadają się bardzo smakowicie. Skoro kotlety z ryby są pyszne, to placki według poniższego przepisu podane z gęstą, kwaśną śmietaną doprawioną ostrym sosem chili - nie powinny być gorsze. Zapraszam do testów.

Składniki

650 g ziemniaków
300 g bobu lub grochu
900 g filetów z białej ryby
oliwa, mąka, biały pieprz, sól
kwaśna śmietana
sos chili

Wykonanie

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, na 5 minut przed końcem gotowania dodać bób lub groch z puszki. Oddzielnie ugotować rybę na parze.


Odcedzić ziemniaki z bobem, utłuc. Rozdrobnić rybę na nieduże kawałki. Dodać do ziemniaków z bobem, delikatnie wymieszać, doprawić pieprzem. Uformować 8 placków i obtoczyć w mące.


Usmażyć na teflonowej patelni posmarowanej oliwą.
Podawać z miseczką śmietany skropionej sosem chili.


Przepis podaję za książką: Ryby i owoce morza. 101 sprawdzonych przepisów. Oficyna Imbir, Warszawa.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!