czwartek, 19 października 2017 r.

Kuchnia

Polędwiczka wieprzowa w lawendzie z filetowaną pomarańczą

  Edytuj ten wpis
Dodano: 12 lipca 2013, 14:19
Autor: (SZ)

Jean Bos zasłynął z tego, że przez kilkanaście lat był nadwornym kucharzem króla Belgii.

W tamtym roku był kulinarną gwiazdą Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. W tym na festiwalu wystąpi w podwójnej roli.

Po pierwsze, merytorycznie prowadzi konkurs "Lubelskie Smaki”. Po drugie – na Scenie Smaku w cyklu Europa na talerzu – zaprezentuje Belgię. A dokładnie potrawy, które przygotowywał dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli. Oto jego autorski przepis.

Polędwiczka wieprzowa w lawendzie z filetowaną pomarańczą

Składniki (10 porcji): 2,2 kg polędwicy wieprzowej, 1 kostka masła, szalotka, 100 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, 6 dag mąki, różowe wino, bulion, świeży tymianek, 1 pomarańcza, kwiat lawendy.

Wykonanie: Polędwiczkę oczyścić, pokroić w grubą kostkę i przyprawić solą i pieprzem Podsmażyć na maśle i zdjąć z patelni. Obraną szalotkę przekroić na pół i podsmażyć na tłuszczu po polędwiczce, następnie wyjąć z patelni. Do pozostałego tłuszczu dodać mąkę, różowe wino i bulion. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Do całość dodać świeży tymianek, kwiatki lawendy, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Do powstałego sosu dodać mięso i szalotkę, przykryć i dusić około 20 minut.

Serwować razem z filetowaną pomarańczą i kwiatkiem lawendy.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!