piątek, 20 października 2017 r.

Kuchnia

Przepis na schab. Jak zrobić dobry?

  Edytuj ten wpis
Dodano: 7 czerwca 2011, 12:31
Autor: (SZ)

Przepis na schab (Maciej Kaczanowski)
Przepis na schab (Maciej Kaczanowski)

Schab to chude i smaczne mięso. Możemy zrobić z niego wędlinę, roladę i pyszny zawijas. Oto kilka podpowiedzi.

Schab jest chudym i dość suchym mięsem. Stąd bardzo dobrze nadaje się na wędlinę. I od tego chciałbym zacząć. Zamiast kupować w sklepach schab parzony, gotowany czy staropolski, który jest nastrzykiwany solanką, żeby zwiększył swoją wagę, zawiera polepszacze, konserwanty i co najwyżej 50 % mięsa – lepiej zrobić sobie schab na wędlinę samemu.

Zawsze lepiej kupić schab w małym sklepie niż tańszy w marketowej promocji. Jak już schab kupimy, należy oczyścić go z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ulubioną przyprawą, skropić oliwą i schować do lodówki na 12 godzin.

Następnie schab zalewamy zimną wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, trochę soli i gotujemy pół godziny. Dodajemy parę kropli Maggi, gotujemy do miękkości mięsa. Schab wyciągamy, osuszamy i chowamy do lodówki. Pokrojony w plasterki jest pyszny.

Zamiast schabowego

Składniki:
8 plastrów schabu, 200 ml śmietanki 30 %, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, białe wino na smak, olej.

Wykonanie:
Plastry schabu wypłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Mięso delikatnie rozgnieść pięścią. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić czosnek, ułożyć plastry schabu. Smażyć po 3 minuty z każdej strony, następnie podlać winem.

Dusić bez przykrycia 5 minut, następnie wlać śmietankę i dusić, aż powstały sos zgęstnieje. Tak przyrządzony schab ma bardzo delikatny i wyrafinowany smak. Podawać z kluseczkami.

Schabowa rolada z papryką i tymiankiem

1,5 kg schabu rozbić na prostokątny płat. Natrzeć solą i pieprzem. 5 ząbków czosnku rozetrzeć z solą i 4 łyżkami masła, dodać posiekane zioła: tymianek, bazylię i estragon.

Mięso posmarować ziołową masą. Na mięsie ułożyć paski czerwonej papryki i posiekany naciowy seler. Zwinąć w roladę, podsmażyć na maśle. Piec w piekarniku przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Schab po nałęczowsku

Składniki:
2 kotlety schabowe, 15 dag żółtego sera, 2 cebulki, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka, czosnek, panierka z mąki, jajka i bułki tartej.

Wykonanie:
Mięso rozbijamy na cieniutkie kotleciki i przyprawiamy przyprawami. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Ser trzemy na tarce, a natkę siekamy. Następnie łączymy ser, natkę i ciepłą cebulę. Tak przygotowany farsz zawijamy w mięso, roladki następnie panierujemy, smażymy na wolnym ogniu do uzyskania ładnego, złotego koloru
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!