poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Przepisy na makaron. Jak zrobić dobry?

Dodano: 21 czerwca 2011, 17:27
Autor: (SZ)

 (stock.xchng)
(stock.xchng)

Jedzenie makaronu powoduje wydzielanie hormonu szczęścia. A jeśli jest to makaron z dużą ilością warzyw i świeżych pomidorów, to po jego zjedzeniu robi się błogo. Taki makaronowy błogostan może utrzymywać się kilka dni.

Jak zrobić dobry makaron? – Im lepszy makaron, im mniej składników, tym lepiej – radzi Jerzy Strzyż, który przez kilka lat prowadził w Nałęczowie restaurację "Pavillon”, w której serwował wyrafinowane dania włoskie z udziałem makaronu.

Aż się wierzyć nie chce, że wystarczy doby makaron, oliwa, trochę świeżo zmielonego pieprzu i świeża bazylia, by cieszyć się pysznym jedzonkiem. Oto kilka makaronowych podpowiedzi. Na pierwszy ogień idzie mój ulubiony makaron z cukinią, którą można kupić przez okrągły rok.

Makaron z cukinią

Składniki:
4 małe cukinie, 4 ząbki czosnku, 1 plaster wędzonego boczku, oliwa, świeża bazylia i szałwia, śmietana, parmezan, sól, pieprz, 1 opakowanie makarony penne.


Wykonanie:
Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę ze skórką. Pokrojony w kosteczkę boczek przesmażyć na oliwie, dodać czosnek, cukinię i porwane listki ziół. Smażyć minutę na ostrym ogniu, 5 minut pod przykryciem na słabym ogniu. Posolić, zabielić 2 łyżkami śmietany, dodać trochę startego parmezanu.
Wymieszać z odcedzonym makaronem.
To bardzo proste i pożywne danie jest równie smakowite po odgrzaniu.

Spaghetti ze szpinakiem

Składniki:
Pół opakowania makaronu spaghetti, pół kg świeżego szpinaku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 10 dag żółtego startego sera, oliwa, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.


Wykonanie:
Ugotować spaghetti. Umyty szpinak porwać na dość duże kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Na oddzielnej patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę (na szklisto) i posiekany czosnek. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na jednej patelni. Posolić do smaku.


Do niedużego garnka wlać śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić świeżo startą gałkę muszkatołową i starty ser, który musi się rozpuścić. Szpinak wymieszać z sosem, dodać makaron i jeszcze raz wymieszać

Co do spaghetti?

Jak komponować sosy do spaghetti? Najprościej. Obrane ze skórki pomidory, duszone na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu to sos podstawowy.


– Najważniejsze, żeby pomidory dusić długo. Na bardzo wolnym ogniu – mówi Piotr Bikont, smakosz, krytyk kulinarny i autor książek kucharskich, który uwielbia makarony.


Co można dodać do podstawowego sosu? Zwolennicy łagodnych smaków dodają śmietanę. Ten pyszny, łagodny sos doskonale pasuje do drobiu, ryb, ale i gotowanych warzyw.
Smakosze dodają do sosu pomidorowego oliwki. Nadaje wyrafinowany smak makaronom, dodany do potraw mięsnych i większości potraw śródziemnomorskich zachwyca aromatem.
Czytaj więcej o:
Gość
Antek
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (2 lipca 2011 o 18:36) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='Antek' timestamp='1309190758' post='494242']
Po prostu kupić ! Po co dodajecie do gówna jakąś ideologię ?
[/quote]
kupić ?
jak lubisz makaron s sosem chemicznym to smacznego
Rozwiń
Antek
Antek (27 czerwca 2011 o 18:05) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Po prostu kupić ! Po co dodajecie do gówna jakąś ideologię ?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!