środa, 22 listopada 2017 r.

Kuchnia

Przepisy na nalewki. Zbigniew Sierszuła: Morelówka

  Edytuj ten wpis
Dodano: 17 maja 2011, 10:35
Autor: (SZ)

 (Stock.xchng)
(Stock.xchng)

Zbigniew Sierszuła był gościem II Konwentu Mistrzów Polskich Nalewek, wygłosił wykład o harmonii, jako najważniejszym składniku nalewki. Oto jego autorski przepis na bardzo słodką i aromatyczną nalewkę.

Składniki:
4 kg moreli starych odmian, 60 dag suszonych moreli, 3 l alkoholu o mocy 60%, 5 dag cukru.

Wykonanie:
Owoce umyć i wydrylować, zostawiając pestkę w co dziesiątej moreli. Świeże i suszone morele układamy w słoju, przesypując je cukrem. Odstawić na parapet.

Kiedy morele puszczą sok, zalać je alkoholem. Spirytus wymieszać z wodą na miesiąc przed zalaniem owoców. Po zalaniu odstawić słój na słoneczny parapet na cztery miesiące.

Przefiltrować nalewkę przez płótno. Wycisnąć owoce, powstały ekstrakt dolać do przefiltrowanej nalewki. Po kilku dniach przefiltrować przez filtr do kawy, rozlać do butelek i odstawić na pół roku.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
smakosz
nalewkowicz
kolo
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

smakosz
smakosz (30 czerwca 2011 o 12:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
może 1,5 kg cukru?
Rozwiń
nalewkowicz
nalewkowicz (14 czerwca 2011 o 13:23) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Na tyle moreli i alkoholu tylko 5 dag cukru? Chyba ktoś kto to pisał nie zrozumiał autora przepisu i nie bardzo ma pojęcie o nalewkach!
Rozwiń
kolo
kolo (17 maja 2011 o 12:42) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Znam lepszy przepis na morelówkę :
Kupić puszkę moreli , ćwiartkę spirytusu.
Odlać syrop z puszki wymieszać ze spirytusem i wypić, zagryźć morelami .
Polecam !!!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!