sobota, 24 czerwca 2017 r.

Kuchnia

Przepisy na Wigilię: Zupa czekoladowa

Dodano: 19 grudnia 2010, 17:48

Pochodzi ze szlacheckiej kuchni, podawano ją w XIX wiecznym Krakowie. Stamtąd trafiła na Lubelszczyznę. Może warto zaryzykować?

Szereg potraw otwierała zupa czekoladowa, podawana tylko ten jeden raz w roku – pisze Maria Estreicherówna, opisując życie towarzyskie i obyczajowe Krakowa w latach 1848 – 1863.

Na opisanej przez nią wieczerzy były ponadto: cztery gatunki ryb, kutia z ryżu z makiem i miodem, na deser jabłka, orzechy i bakalie.

Składniki:
1 l mleka, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 10 suszonych moreli, 2 łyżki rodzynek, 2 żółtka, 2 łyżki cukru.

Wykonanie:
Morele namoczyć, ugotować w tej samej wodzie. Rodzynki namoczyć i odsączyć.

Do mleka wsypać połamaną na kawałki czekoladę. Zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem.

Zupę zestawić z ognia, mieszając dodawać żółtka. Dodać morele pokrojone w paski i rodzynki.

Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko. Lub z małymi biszkoptami.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!