sobota, 21 stycznia 2017 r.

Kuchnia

Przepisy na Wigilię: Zupa czekoladowa

Dodano: 19 grudnia 2010, 17:48

Pochodzi ze szlacheckiej kuchni, podawano ją w XIX wiecznym Krakowie. Stamtąd trafiła na Lubelszczyznę. Może warto zaryzykować?

Szereg potraw otwierała zupa czekoladowa, podawana tylko ten jeden raz w roku – pisze Maria Estreicherówna, opisując życie towarzyskie i obyczajowe Krakowa w latach 1848 – 1863.

Na opisanej przez nią wieczerzy były ponadto: cztery gatunki ryb, kutia z ryżu z makiem i miodem, na deser jabłka, orzechy i bakalie.

Składniki:
1 l mleka, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 10 suszonych moreli, 2 łyżki rodzynek, 2 żółtka, 2 łyżki cukru.

Wykonanie:
Morele namoczyć, ugotować w tej samej wodzie. Rodzynki namoczyć i odsączyć.

Do mleka wsypać połamaną na kawałki czekoladę. Zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem.

Zupę zestawić z ognia, mieszając dodawać żółtka. Dodać morele pokrojone w paski i rodzynki.

Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko. Lub z małymi biszkoptami.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24