sobota, 21 października 2017 r.

Kuchnia

Przepisy naszych dziennikarzy. Ryszard Szymański: Ryba w imbirze

  Edytuj ten wpis

W dziennikowej kuchni będziemy publikować przepisy naszych dziennikarzy. Na pierwszy ogień bardzo ciekawy przepis Ryśka Szymańskiego na rybę w imbirze.

Składniki

1 wypatroszony karp ok 1 kg (bez głowy)
3 cebule dymki
2 łyżki wódki czystej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki rosołu z kury (może być z kostki)
1 łyżka octu winnego
łyżeczka cukru pudru
1 łyżka imbiru
duży ząbek czosnku
Sól, mąka ziemniaczana, łyżka smalcu

Wykonanie

Cebule pokroić na ćwiartki lub ósemki. Połowę tej cebuli i połowę imbiru wymieszać z płynnymi składnikami i cukrem oraz posiekanym czosnkiem. Odstawić.

Rybę osuszyć i natrzeć lekko solą i oprószyć mąka ziemniaczaną. Do garnka na frytki wlać dużo oleju. Rozgrzać. Jak zacznie wrzeć, włożyć rybę położoną w siatce. "Gotować" około 4 minut z każdej strony. Wyjąć.

Przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Polać częścią wcześniej przygotowanego sosu. Dusić na małym ogniu przez 5 min. z każdej strony (rybę odwracać tylko raz), polewając resztą sosu. Ostrożnie przełożyć na półmisek. Posypać resztą cebuli i imbirem.

Smacznego:)
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!