Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 sierpnia 2012 r.
8:38
Edytuj ten wpis

Restauracja Carmen (recenzja)

0 6 A A
Kto lubi ryby i owoce morza, to restauracja dla niego (Waldemar Sulisz)
Kto lubi ryby i owoce morza, to restauracja dla niego (Waldemar Sulisz)

Ich przebojem są tapas, niewielkie hiszpańskie dania pachnące szafranem, anyżem, czosnkiem i dobrą oliwą, świeże owoce morza i Rabo de Toro. Bycze ogony w winie. Kto ich nie próbował, nie wie, co to życie. Na wizytę w restauracji Ismaela Hernándeza wydaliśmy 216 zł. I były to jak dotąd najlepiej wydane pieniądze.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Karta dań jest podzielona na tapas, małe przekąski przed obiadem. Do tych na gorąco podaje się wodę z cytryną do umycia palców. Zamówiliśmy "Deskę mieszaną, czyli troszkę tego i tamtego (33 zł) oraz "Krewetki al ajillo z płatkami czosnku we wrzącej jeszcze oliwie” (22 zł).

Na desce dostaliśmy szynkę serrano, chorizo, plastry hiszpańskiej kaszanki i ser kozi o mlecznym, orzechowym smaku. Oraz pyszne oliwki. Wszystko było świeże, pachnące i zaostrzyło apetyt. Krewetki podano nam na rozgrzanej patelni, były delikatne, soczyste, a świeże bułeczki maczane we wrzącej, czosnkowej oliwie zniknęły bardzo szybko.

Kulinarne rewolucje w zupach

M. zamówiła "Zupę z melona na zimno z pomidorkami confit” za 15 zł, ja "Morską zupę z ryby i owoców morza” za 19 zł. Zupa z melona intrygowała chłodnikowymi klimatami z pikantnym akcentem diabelskiej papryczki, która przewijała się zresztą przez więcej potraw.

Jej smak tak nas zaciekawił, że poprosiliśmy kelnerkę o informację, z czego została ugotowana. Za chwilę przy naszym stoliku pojawił się Ismael Hernández, hiszpański kucharz i właściciel w jednej osobie. Jak zaczął opowiadać łamaną polszczyzną o gotowaniu rosołu z kurczaka, stopniowym dodawani ziół, chłodzeniu rosołu, robieniu musu z melona, pomyślałem, że mamy przed sobą Alchemika.

Moja zupa była świeżo ugotowana, i po raz pierwszy owoce morza mi w zupie smakowały. Dużo smaków, winne aromaty, znów ostra papryczka.

Bycze ogony

Zrobiliśmy przerwę na delikatny sorbet z limonki, lodu, świeżej mięty i szampana, a w kuchni robiły się dla nas drugie dania: "Pstrąg marynowany w mojo z kolendry, na puree z ziemniaków i pieczonej papryki (31 zł) oraz "Rabo de Toro, czyli gulasz z ogona wołowego” (31 zł).

Tak podanego pstrąga jeszcze nie jedliśmy. Zielona marynata z pietruszki, tymianku, kolendry, wina, oliwy i soli spowodowała, że mięso jak delikatna cielęcina z akcentami szynki w tle. Puree z ziemniaków i pieczonej papryki dopełniało tego dzieła.

Rabo de Toro, które zamówiłem było niestety lekko chłodne (podobnie jak morska zupa), ale i tak nie mogłem się byczymi ogonami najeść. Marynowane w winie przez 24 godziny, duszone kilka godzin, podane z dużą ilością sosu i pieczonymi ziemniakami, były nadzwyczajne w smaku, esencjonalne, bardzo ziołowe i pikantne. Jadłem je palcami, kawałkami świeżo wypieczonych bułeczek wyjadałem sos, radując się, że w kulinarnym pejzażu Lublina znalazłem swoje wyspy szczęśliwe.

Szalony deser

Na deser M. zamówiła sobie "Czekolada+czekolada, czyli ciasto czekoladowe podawane w gorącym sosie czekoladowym z gałką kremowych lodów za 16 zł, a mnie Ismael Hernández, właściciel restauracji namówił na świeże mule, przynosząc je w lodzie.

Wybrałem te w zielonym sosie z białym winem i pietruszką za 25 zł. Moja towarzyszka zajadła się czekoladowym ciastem, ja w napięciu czekałem na mule. Kiedy przybyły, po ogródku "Carmen” rozszedł się oszałamiający zapach winnego sosu. A niewielkie małże zachwyciły nas delikatnym i aromatycznym mięsem. Jezu, jakie to było dobre i świeże. Aż chciało się żyć

Nasza ocena restauracji Carmen w Lublinie

Nasza ocena. Jak dotąd najlepsza restauracja dla miłośników ryb, owoców morza i dobrego wina w Lublinie. Gdybyśmy przyznawali gwiazdki, "Carmen” dostałaby ich pięć. Panie Ismael, chapeau bas!

Restauracja Carmen
Lublin, ul. Rynek 7, Lublin, tel. 81 532-36-11
Czynne: wtorek-czwartek do 12 do 22, piątek-sobota do 23, niedziela do 21
Można płacić kartą.

Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.


Pozostałe informacje

Noc tylko dla dorosłych
11 maja 2024, 20:00

Noc tylko dla dorosłych

Zapraszamy na wyjątkowy wieczór do Piwnic Centrum Kultury w Lublinie. Z premierowym programem wystąpi Grupa Oł Maj Gad oraz lubelska performerka, tancerka i producentka burleski Harpy Queen.

Sztuczna inteligencja wykryje choroby przewodu pokarmowego

Sztuczna inteligencja wykryje choroby przewodu pokarmowego

W nowoczesny sprzęt została wyposażona pracownia endoskopowa Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego. Dzięki temu pacjenci mają czuć się bezpieczniej i bardziej komfortowo, ale lekarze szybciej wykryją zmiany.

Gol z połowy boiska, ponad 100 minut gry, Motor i Znicz Pruszków na remis po szalonym meczu [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Gol z połowy boiska, ponad 100 minut gry, Motor i Znicz Pruszków na remis po szalonym meczu [zdjęcia, wideo]

Czasami o meczach piłki nożnej mówi się, że emocji było w nich tyle, co na rybach. W spotkaniu Motoru Lublin ze Zniczem Pruszków było jednak zupełnie odwrotnie. Mieliśmy w nim wszystko: sporo goli, zwroty akcji, interwencje VAR i niesamowitą dramaturgię. Niestety, nie było za to happy-endu, bo skończyło się remisem 3:3. A ten wynik powoduje, że drużynie Mateusza Stolarskiego będzie jeszcze trudniej o miejsce w strefie barażowej.

Znamy numery list w wyborach do PE. Trzecia Droga pierwsza, a PiS na końcu

Znamy numery list w wyborach do PE. Trzecia Droga pierwsza, a PiS na końcu

Państwowa Komisja Wyborcza wylosowała dzisiaj numery list komitetów, które wezmą udział w najbliższych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Głosowanie odbędzie się 9 czerwca.

Problemy Lewartu w Tomaszowie Lubelskim. Lider po przerwie odwrócił losy meczu

Problemy Lewartu w Tomaszowie Lubelskim. Lider po przerwie odwrócił losy meczu

Lewart musiał się napracować na punkty w Tomaszowie Lubelskim, ale lider tabeli zrobił swoje. Goście przegrywali 0:1 jednak w drugiej połowie odwrócili losy spotkania i wygrali 2:1.

Kadet to brzmi dumnie. Uczennice i uczniowie klas wojskowych świętowali w Targach Lublin
Zdjęcia
galeria

Kadet to brzmi dumnie. Uczennice i uczniowie klas wojskowych świętowali w Targach Lublin

10 maja w Lublinie obchodzono II Wojewódzkie Dni Kadet. Święto było okazją do upamiętnienia zasług kadetów walczących o wolność Polski oraz wyrażenia dumy ze współczesnych – uczniów i uczennic klas wojskowych.

Zdjęcie z Dziennika Wschodniego Zdjęciem XX-lecia Grand Press Photo? Głosowanie tylko do północy

Zdjęcie z Dziennika Wschodniego Zdjęciem XX-lecia Grand Press Photo? Głosowanie tylko do północy

Jeszcze tylko dziś, do godz. 23.59, można głosować na Zdjęcie XX-lecia w jubileuszowej 20. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Reporterskiej – Grand Press Photo. Wyboru można dokonać spośród 19 Zdjęć Roku z poprzednich edycji konkursu, autorami dwóch z nich byli fotoreporterzy Dziennika Wschodniego!

Kochają stare samochody i dobrą zabawę
Zdjęcia/Wideo
galeria

Kochają stare samochody i dobrą zabawę

W Lublinie rozpoczął się V Rajd Ziemi Lubelskiej, będący II rundą Mistrzostw Polski Pojazdów Zabytkowych.

Przetarg na Lubelskie Centrum Piłki Nożnej rozstrzygnięty. Miasto wyda nieco więcej niż planowało

Przetarg na Lubelskie Centrum Piłki Nożnej rozstrzygnięty. Miasto wyda nieco więcej niż planowało

Urząd Miasta w Chełmie rozstrzygnął dzisiaj przetarg na budowę Lubelskiego Centrum Piłki Nożnej. Ratusz na inwestycję w ramach, której przebudowany zostanie Stadion Miejski przy ul. Szwoleżerów, a także powstaną trzy boiska treningowe: przy stadionie, Zespole Szkół Budowlanych i Geodezyjnych oraz Medycznym Studium Zawodowym (kryte balonem) wyda blisko 6 milionów złotych więcej niż planował.

Burmistrz obiecuje aquapark, ale zacznie od oświaty
Łęczna

Burmistrz obiecuje aquapark, ale zacznie od oświaty

Leszek Włodarski, nowy-stary burmistrz Łęcznej, przedstawił długą listę inwestycji w nowej kadencji. Czy uda mu się je zrealizować?

Pożar tartaku w Izbicy. Interweniowali strażacy

Pożar tartaku w Izbicy. Interweniowali strażacy

Strażacy przeprowadzili sprawną akcję gaśniczą. Spłonęła część budowlanej konstrukcji.

Hektary nad Klukówką czekają. Lasy Państwowe: Pierwszy krok należy do miasta

Hektary nad Klukówką czekają. Lasy Państwowe: Pierwszy krok należy do miasta

Do miasta ma trafić obszar dawnych stawów hodowlanych nad Klukówką. Takie obietnice padły tuż przed wyborami samorządowymi. Lasy Państwowe odpowiadają jednak, że pierwszy krok należy do samorządu.

Prezydent Zamościa wziął się za miejskie spółki. Poważne zmiany w radach nadzorczych

Prezydent Zamościa wziął się za miejskie spółki. Poważne zmiany w radach nadzorczych

Mówił, że zarządzanie niektórymi miejskimi spółkami mu się nie podoba. Na razie ich prezesi odwołani nie zostali, ale w radach nadzorczych Rafał Zwolak, prezydent Zamościa zmiany już wprowadził. I to poważne.

Koalicja zawiązana. Krówczyński szefem rady, Szumiec wiceburmistrzem
galeria

Koalicja zawiązana. Krówczyński szefem rady, Szumiec wiceburmistrzem

Podczas pierwszej sesji nowej kadencji rady miasta przetestowana została uformowana dzień wcześniej koalicja, która wybrała prezydium. Na czele lubartowskiej rady stanął Tomasz Krówczyński z komitetu Wspólnoty Lubartowskiej. Zastępcą burmistrza został Radosław Szumiec.

Fałszywe oregano zalało rynek. To najczęściej podrabiana przyprawa w UE

Fałszywe oregano zalało rynek. To najczęściej podrabiana przyprawa w UE

Ta aromatyczna przyprawa, zawierająca bogactwo witamin i służąca jako środek leczniczy jest ostatnio często podrabiana. Jak rozpoznać fałszywkę?

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium