Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 lipca 2013 r.
14:20
Edytuj ten wpis

Restauracja Eco w Lublinie - recenzja

34 3 A A

Restauracja jest kameralna, urządzona w nowoczesnym stylu, towarzyszy hotelowi AGIT Congress & SPA, propagującemu zdrowy i ekologiczny styl życia. O przytulność trudno – ogródek sąsiaduje z zatłoczonym parkingiem, ale nienaganni kelnerzy rekompensują takie a nie inne położenie restauracji, która poza kartą oferuje także dietetyczny catering (obiad z 2 dań kosztuje 14 zł).

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Na zakąskę zamówiliśmy "Sałatkę z karczochów z chrupiącymi langustynkami w sosie paprykowym” za 21 zł oraz "Sałatkę z pieczonym indykiem i świeżym szpinakiem” za 12 zł, do tego sok pomarańczowy za 5 zł i piwo za 8 zł.

Dania wyglądały zjawiskowo. Moje z pieczonym indykiem (jak carpaccio), sałatami, szpinakiem podane zostało z jajkiem gotowanym techniką sous-vide i mocnym sosem. Jedzenie było radością, radością było patrzenie na jedzenie. Sałatka z karczochów ze świeżutkim langustynkami posiadała obłędny paprykowy sos. Poezja smaku.

Zamówiłem "Zupę kasztanową z whisky i chrupiącą perliczką”, M. "Krem z kurczaka” – obie zupy kosztowały 11 zł. Smak mojej intrygował aromatem whisky i pieczonych kasztanów, chrupiąca perliczka – to płatki suszonego mięsa pokruszone jak grubo zmielony pieprz. Krem z kurczaka był esencją smaku doskonałego mięsa, warzyw, ziół – czegoś tak dobrego jeszcze nie jedliśmy.

Co na drugie? Ja zdecydowałem się na "Medalion wieprzowy otulony wędzonym boczkiem, serwowany na kapuście z musztardą i z tartymi ziemniakami” za 30 zł, moja towarzyszka "Filety z okonia morskiego w słoneczniku serwowane na szparagach i grillowanych jarzynach z ziemniakami w szafranie” za 25 zł.
Na talerzu w szeregu znajdowały się: polędwica otulona boczkiem, babeczka z tartych ziemniaków i drugi kawałek polędwicy, podane na paseczkach kapusty i sosie musztardowym.

Płatki róży dodawały klimatu i aromatu. Tak soczystych polędwiczek z taką eksplozją smaku jeszcze nie jedliśmy. Smak tartych ziemniaków podanych w formie zgrabnej zapiekanki – w złożeniu z wyrafinowanym sosem – był dowodem na talent młodego kucharza Łukasza Łubejko, który tego dnia przyrządził nasze potrawy.

Filet z okonia morskiego w słoneczniku ozdobiony został suszonymi kwiatami, szafranowy sos w złożeniu z idealnie ugotowanymi szparagami intrygował. Jedyne, do czego można było się przyczepić, to grillowane jarzyny, które aż ociekały oliwą. Przydały się kawałki bagietki.

Co na deser po takiej uczcie? Zamówiliśmy "Galaretka jogurtowo-cynamonową z truskawkami” za 15 zł oraz "Mille feuille waniliowo-malinowe podawane z sorbetem malinowym” za 12 zł.

Zacznę od tego ostatniego. To słynny deser Marie-Antoine Carem – w oryginale składający się z 3 warstw ciasta francuskiego przeszklonego polewą i dwoma warstwami kremu. Tu kucharz ozdobił całość wybitnym sorbetem. Jakież to było dobre. Moja galaretka cynamonowa podana ze świeżymi truskawkami, porzeczkami i listkami ciasta była zwiewna, lekka i rozkoszna.

Nasza ocena? Zapłaciliśmy 150 zł. Z ręką na sercu dajemy 5 gwiazdek. Będziemy tu wracać.

Waldemar Sulisz

Restauracja Eco w Lublinie

Lublin, ul. Wojciechowska 29, tel. 721 103 300
Czynne od 12 do 22
Można płacić kartą.

Oceniamy lubelskie restauracje - zobacz więcej recenzji

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Adam / 11 sierpnia 2013 o 19:48

Właśnie byliśmy w Eco. Mieliśmy ochotę na "sałatkę z karczochów z chrupiącymi langustynkami w sosie paprykowym", ale już nie ma w menu. No to "filety z okonia morskiego w słoneczniku serwowane na szparagach i grillowanych jarzynach z ziemniakami w szafranie" już po 30 zł, nie 25 zł.

To starter, nie danie główne. Na moim talerzu znalazłem 1/3 JEDNEGO szparaga białego i 1/3 JEDNEGO zielonego, smacznie ugrilowany bakłażan i papryka + maleńki kawałek czegoś zdecydowanie mrożonego, co smakowało jak smażony stołówkowy morszczuk podczas trzeciego życia.

Obsługa kiepska, pani tylko się ze wszystkiego ciągle tłumaczyła, brak karty z napojami, karty win... Z naszej czwórki nikt nie miał ochoty na więcej. To co mają do powiedzenia moi współbiesiadnicy nie za bardzo nadaje się na posta. Na plus to elegancko podane i fajne wc.

2/5 to na wyrost bym dał.

Właśnie byliśmy w Eco. Mieliśmy ochotę na "sałatkę z karczochów z chrupiącymi langustynkami w sosie paprykowym", ale już nie ma w menu. No to "filety z okonia morskiego w słoneczniku serwowane na szparagach i grillowanych jarzynach z ziemniakami w szafranie" już po 30 zł, nie 25 zł.

To starter, nie danie główne. Na moim talerzu znalazłem 1/3 JEDNEGO szparaga białego i 1/3 JEDNEGO zielonego, smacznie ugrilowany bakłażan i papryka + maleńki kawałek czegoś zdecydowanie mrożonego, co smakowało jak smażony stołówkowy morszczuk podczas t... rozwiń

Avatar
Gość / 23 lipca 2013 o 14:42

Oczywiście nie mogę się porównywać z p. Suliszem, ale jeżeli ja miałbym dawać gwiazdki, to restauracja ECO dostałaby ode mnie 4 na 5. Dania smaczne, efektownie przygotowane, ceny przystępne (ciekawe, czy tylko tak na początek). Z drugiej strony nie dziwię się p. Suliszowi - Szefem Kuchni jest przecież Jean Bos (z pewnością autorytet kulinarny), z którym p. Sulisz współpracuje, m.in. podczas Europejskiego Festiwalu Smaku...

Wiadomo więc skąd pozytywna recenzja, kumoterstwo, sitwa ...

Wiadomo więc skąd pozytywna recenzja, kumoterstwo, sitwa ...

rozwiń
Avatar
Skromny / 15 lipca 2013 o 17:19

Oczywiście nie mogę się porównywać z p. Suliszem, ale jeżeli ja miałbym dawać gwiazdki, to restauracja ECO dostałaby ode mnie 4 na 5. Dania smaczne, efektownie przygotowane, ceny przystępne (ciekawe, czy tylko tak na początek). Z drugiej strony nie dziwię się p. Suliszowi - Szefem Kuchni jest przecież Jean Bos (z pewnością autorytet kulinarny), z którym p. Sulisz współpracuje, m.in. podczas Europejskiego Festiwalu Smaku...

Avatar
Adam / 11 sierpnia 2013 o 19:48

Właśnie byliśmy w Eco. Mieliśmy ochotę na "sałatkę z karczochów z chrupiącymi langustynkami w sosie paprykowym", ale już nie ma w menu. No to "filety z okonia morskiego w słoneczniku serwowane na szparagach i grillowanych jarzynach z ziemniakami w szafranie" już po 30 zł, nie 25 zł.

To starter, nie danie główne. Na moim talerzu znalazłem 1/3 JEDNEGO szparaga białego i 1/3 JEDNEGO zielonego, smacznie ugrilowany bakłażan i papryka + maleńki kawałek czegoś zdecydowanie mrożonego, co smakowało jak smażony stołówkowy morszczuk podczas trzeciego życia.

Obsługa kiepska, pani tylko się ze wszystkiego ciągle tłumaczyła, brak karty z napojami, karty win... Z naszej czwórki nikt nie miał ochoty na więcej. To co mają do powiedzenia moi współbiesiadnicy nie za bardzo nadaje się na posta. Na plus to elegancko podane i fajne wc.

2/5 to na wyrost bym dał.

Właśnie byliśmy w Eco. Mieliśmy ochotę na "sałatkę z karczochów z chrupiącymi langustynkami w sosie paprykowym", ale już nie ma w menu. No to "filety z okonia morskiego w słoneczniku serwowane na szparagach i grillowanych jarzynach z ziemniakami w szafranie" już po 30 zł, nie 25 zł.

To starter, nie danie główne. Na moim talerzu znalazłem 1/3 JEDNEGO szparaga białego i 1/3 JEDNEGO zielonego, smacznie ugrilowany bakłażan i papryka + maleńki kawałek czegoś zdecydowanie mrożonego, co smakowało jak smażony stołówkowy morszczuk podczas t... rozwiń

Avatar
Gość / 23 lipca 2013 o 14:42

Oczywiście nie mogę się porównywać z p. Suliszem, ale jeżeli ja miałbym dawać gwiazdki, to restauracja ECO dostałaby ode mnie 4 na 5. Dania smaczne, efektownie przygotowane, ceny przystępne (ciekawe, czy tylko tak na początek). Z drugiej strony nie dziwię się p. Suliszowi - Szefem Kuchni jest przecież Jean Bos (z pewnością autorytet kulinarny), z którym p. Sulisz współpracuje, m.in. podczas Europejskiego Festiwalu Smaku...

Wiadomo więc skąd pozytywna recenzja, kumoterstwo, sitwa ...

Wiadomo więc skąd pozytywna recenzja, kumoterstwo, sitwa ...

rozwiń
Avatar
Skromny / 15 lipca 2013 o 17:19

Oczywiście nie mogę się porównywać z p. Suliszem, ale jeżeli ja miałbym dawać gwiazdki, to restauracja ECO dostałaby ode mnie 4 na 5. Dania smaczne, efektownie przygotowane, ceny przystępne (ciekawe, czy tylko tak na początek). Z drugiej strony nie dziwię się p. Suliszowi - Szefem Kuchni jest przecież Jean Bos (z pewnością autorytet kulinarny), z którym p. Sulisz współpracuje, m.in. podczas Europejskiego Festiwalu Smaku...

Zobacz wszystkie komentarze 3

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Tłumy na spotkaniu z Lechem Wałęsą w Puławach. Przyszli też jego przeciwnicy
galeria

Tłumy na spotkaniu z Lechem Wałęsą w Puławach. Przyszli też jego przeciwnicy 24 12

Sala konferencyjna Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Puławach w poniedziałek pękała w szwach. Na spotkanie Klubu Obywatelskiego z Lechem Wałęsą przyszli głównie sympatycy opozycji. Były prezydent zachęcał do organizowania się, żeby "demokratycznie" zmienić rząd

Azoty II Puławy – Gloria Katowice 39:35. Zostali mistrzem grupy

Azoty II Puławy – Gloria Katowice 39:35. Zostali mistrzem grupy 4 0

II LIGA PIŁKARZY RĘCZNYCH Na zakończenie rozgrywek rezerwy Azotów Puławy pokonały Glorię Katowice i zakończyły sezon na pierwszym miejscu w swojej grupie

Paraliż szpitala przy al. Kraśnickiej. Pielęgniarki nie przyszły do pracy, do pomocy ściągano studentki

Paraliż szpitala przy al. Kraśnickiej. Pielęgniarki nie przyszły do pracy, do pomocy ściągano studentki 87 22

Nie było przyjęć na zaplanowane zbiegi, zawieszono planowe operacje, a karetki nie dowoziły nagłych przypadków – tak w poniedziałek wyglądała sytuacja w szpitalu przy Kraśnickiej w Lublinie. Ok. 150 pielęgniarek poszło na zwolnienia lekarskie. Jedni mówią o epidemii, drudzy o sporze płacowym z dyrekcją

Ceny paliw ostro w górę.  Przez "premię strachu"?

Ceny paliw ostro w górę. Przez "premię strachu"? 16 3

Przez rok ceny ropy Brent wzrosły o 61 proc., a benzyna 95 z PKN Orlen podrożała o 11 proc. – poinformował członek zarządu ds. sprzedaży PKN Orlen Zbigniew Leszczyński

Biała Podlaska: Główny budynek muzeum będzie zamknięty

Biała Podlaska: Główny budynek muzeum będzie zamknięty 0 1

Na początku wakacji Muzeum Południowego Podlasia zamknie swój budynek główny. Ma to związek z remontem

Miasto unieważniło ważny przetarg. Ta decyzja dotyczy 40 tys. mieszkańców Lublina

Miasto unieważniło ważny przetarg. Ta decyzja dotyczy 40 tys. mieszkańców Lublina 0 4

Prawie 40 tys. osób dotyczy poniedziałkowa decyzja Urzędu Miasta, który unieważnił przetarg na odbiór śmieci od mieszkańców Czubów Północnych, Węglina Północnego i Węglina Południowego. Ratusz odrzucił ofertę jedynej firmy gotowej obsługiwać te dzielnice. Umowa z obecnym wykonawcą usługi wygasa 30 czerwca

Odebrał sobie życie na znak protestu. Uczcili 75. rocznicę śmierci Szmula Zygielbojma

Odebrał sobie życie na znak protestu. Uczcili 75. rocznicę śmierci Szmula Zygielbojma 1 4

Towarzystwo Jana Karskiego i Urząd Miasta Chełm uroczyście uczcili 75. rocznicę śmierci Szmula Mordechaja Zygielbojma.

Czarne płyty w dobrej formie. Zaoszczędzą 60 tys. zł

Czarne płyty w dobrej formie. Zaoszczędzą 60 tys. zł 1 0

Prawie 60 tys. zł oszczędzi na remoncie Sąd Apelacyjny dzięki użyciu rozbiórkowego materiału

Cofał śmieciarką, potrącił rowerzystkę
galeria

Cofał śmieciarką, potrącił rowerzystkę 0 1

22-letnia rowerzystka trafiła do szpitala po tym, jak potrąciła ją śmieciarka.

Ukradli z kapliczki figurkę Matki Boskiej. "To była dziwna kradzież"

Ukradli z kapliczki figurkę Matki Boskiej. "To była dziwna kradzież" 9 2

We wsi Mateuszowo (gm. Dubienka) z kapliczki wystawionej na prywatnej posesji zniknęła figurka Matki Boskiej. Zbulwersowani mieszkańcy wciąż mają nadzieję, że złodziej się opamięta i zwróci to, co było ważne dla całej społeczności

Nowa droga połączy wschodnią część miasta z ekspresówką

Nowa droga połączy wschodnią część miasta z ekspresówką 3 2

Lada dzień rozpocznie się budowa ul. Kusocińskiego. Miasto podpisało właśnie umowę z wykonawcą -Przedsiębiorstwem Robót Drogowych z Lublina. Prace przy nowej drodze liczącej blisko 2 kilometry mają potrwać do października 2020 r.

Miliony z UE na nowe warsztaty szkolne. Będą tu uczyć siedmiu zawodów

Miliony z UE na nowe warsztaty szkolne. Będą tu uczyć siedmiu zawodów 0 4

Jeszcze w tym roku ma stanąć budynek nowych Warsztatów Szkolnych przy Zespole Szkół nr 3 w Kraśniku. Na przyszły rok zostały zaplanowane zaś prace wykończeniowe i wyposażenie w sprzęt do nauki zawodów. W poniedziałek na miejscu, gdzie ma stanąć hala władze powiatu kraśnickiego podpisały umowę z wykonawcą

Złoto Malwiny Kopron na mistrzostwach Polski AZS

Złoto Malwiny Kopron na mistrzostwach Polski AZS 4 1

W weekend zostały rozegrane Mistrzostwa Polski Akademickiego Związku Sportowego. Z imprezy w Łodzi w dobrych humorach wracały przede wszystkim zawodniczki AZS UMCS: Malwina Kopron, Karolina Kołeczek i Paulina Guba

Rowerem z Lublina do Lasów Kozłowieckich. Nowa ścieżka

Rowerem z Lublina do Lasów Kozłowieckich. Nowa ścieżka 0 1

Trwa budowa ścieżki rowerowej, dzięki której będzie można dojechać z Lublina do Lasów Kozłowieckich. Inwestycja prowadzona przez sąsiadują z Lublinem gminę Niemce ma zakończyć się jeszcze w wakacje

Pseudokibice Legii zdemolowali dworzec w Kutnie [wideo]
film

Pseudokibice Legii zdemolowali dworzec w Kutnie [wideo] 0 5

Miało być święto piłki nożnej, skończyło się walkowerem. Finał ekstraklasy został przerwany po chuligańskich wybrykach pseudokibiców Lecha Poznań. Jednak to co działo się na boisku, miało także swoją kontynuację poza nim

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.