środa, 16 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Schabowy po lubelsku

Dodano: 22 lipca 2010, 12:20
Autor: (SZ)

To jedna z najbardziej znanych potraw lubelskich. Czym schabowy po lubelsku różni się od schabowego podawanego w Polsce?

Kasza gryczana stanowi podstawę regionalnej kuchni Lubelszczyzny. Zwyczaj panierowania mięsa w mące gryczanej zachował się na lubelskim Polesiu. – Delikatny smak gryczanej panierki odróżnia tradycyjnego schabowego po lubelsku od schabowego podawanego w całej Polsce – mówi Marian Koczorowski z Karczmy Rzym, gdzie fotografowaliśmy "lubelski” smak.

Schabowy po lubelsku

Składniki:
4 kotlety schabowe, 4 jajka, sól, pieprz, mąka gryczana, olej do smażenia.


Wykonanie:
Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć solą z pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę. Jajka roztrzepać z solą. Każdy kotlet panierować w mące gryczanej, obtaczać w jajku i smażyć na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami opiekanymi w kminku.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny

Partnerem cyklu Kulinarna mapa Lubelszczyzny jest Województwo Lubelskie
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!