niedziela, 19 listopada 2017 r.

Kuchnia

Słynne potrawy świata: musaka

  Edytuj ten wpis
Dodano: 7 stycznia 2010, 21:08

Dlaczego warto jeść potrawy z bakłażanów? Tradycja mówi, że są silnym afrodyzjakiem. Medycyna Wschodu – że gwarantują długowieczność. Współcześni lekarze – że skutecznie obniżają cholesterol. Jedno jest pewne – są delikatne w smaku. A w musace smakują rewelacyjnie. Przetestujcie.

Ale uwaga. Niedojrzałe – zawierają trującą solaninę. Jak sprawdzić czy bakłażany są dojrzałe? Pod naciskiem palca ich miąższ powinien lekko się uginać. Ojczyzną musaki jest Turcja. Ale dziś turecką zapiekankę z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu najchętniej jada się w Grecji. Oraz w Głusku. To właśnie tam zrobiliśmy ją z Krzysztofem Załuskim. W roli szefa kuchni – wystąpił Krzysiek. Asystował kot Zyzio.

Składniki

1 kg bakłażanów, 50 dag mielonej jagnięciny, wołowiny z wieprzowiną lub indyka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 6 pomidorów, 1 puszka pomidorów w zalewie, oliwa, oregano, bazylia, sól, pieprz.


Na sos:
4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 3 łyżki sera żółtego.

Wykonanie

Bakłażany pokroić w plastry, włożyć do durszlaka, posolić i odstawić, żeby puściły gorzki sok. Po 30 minutach opłukać, smażyć na oliwie na złoto, osączyć na bibule.


Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wycisnąć pestki i odłożyć. Na oliwie spod bakłażanów podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać czosnek i mielone mięso. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, doprawić ziołami i pieprzem, posolić.


W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zdjąć z ognia, rozprowadzić powoli wlewanym mlekiem. Cały czas mieszając postawić na małym ogniu, zagotować, dodać połowę startego sera. Po chwili żółtka roztrzepane z niewielką ilością sosu.


Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami bakłażany i mięso, na końcu pomidory. Kto lubi, może dołożyć kawałki sera typu feta. Polać sosem i wstawić do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po 20 minutach posypać musakę startym serem i piec kolejne 20 minut. Podawać z dobrym winem.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W piątek 8 stycznia 2010 od 9 do 12 w audycji "Gotuj z Suliszem” w kazimierskiej restauracji "Kwadrans” zrobimy polędwiczki ze szpinakiem, serem kozim i sosem grzybowym. W cyklu "Słynne potrawy świata” – musakę. Zajrzymy do szufladki z przyprawami, w poradniku – posłuchamy prof. Michała Tombaka. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!