środa, 13 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Smaki Lubelszczyzny w parlamencie

  Edytuj ten wpis
Dodano: 29 marca 2013, 10:58
Autor: (SZ)

Pod koniec marca, w parlamencie największe polskie festiwale smaku zaprezentowały stół wielkanocny.

Świąteczne przysmaki przedstawiły: Europa na Widelcu – Wrocław, Good Food Fest – Warszawa, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku – Poznań, Festiwal Smaku – Gruczno, Europejski Festiwal Smaku – Lublin oraz Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi z Ostrzeszowa. W śniadaniu wzięło udział 200 osób, w tym dziennikarze obsługujący parlament, posłowie, senatorowie i zaproszeni goście. – Przygotowałam boczek kresowy, Sekret Sapiehów, pikle z marchewki, konfiturę z derenia, berberysu oraz zielonego orzecha – mówi Danuta Pietrusik z Kodnia.

Z kodeńską prosciutto doskonale komponowały się sery z kolekcji Old Poland produkowane przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek z Radzynia Podlaskiego. – Uwielbiam Bursztyn, natomiast po raz pierwszy spróbowałem sera "Szafir”. Wytrawny, z niezwykłymi aromatami wina, w smaku przypominał mi sery owcze, których próbowałem na Bałkanach – mówi Grzegorz Stech z Warszawy.

Prawdziwym przebojem wielkanocnego śniadania była dziczyzna i jagnięcina z "Zajazdu Marta” w Pułankowicach. Wicepremier Janusz Piechociński delektował się pułankowickim "foie gras”, które dobrze korespondowało z nalewkami Hieronima Błażejaka. Chyba najszybciej ze stołów zniknęła słynna szyneczka z karpia z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia. – Ich pstrągi w pieprzu mnie zachwyciły – mówi Witold Wróbel, szef festiwalu w Ostrzeszowie.

Na deser była szarlotka z kapusty oraz wielkanocne babeczki z wisienką z podlubelskiej Konopnicy. Na pamiątkę zajączki i baranki wypieczone przez piekarnię GS z Kozubszczyzny, które ozdobią wielkanocne stoły wielu znanych osób.

  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Gość
Gość
on
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (1 kwietnia 2013 o 10:21) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Szkoda tylko,że reporter nie wspomniał o smakach muzycznych lubelszczyzny, o dzieciach które uświetniły tę imprezę. Czyżby to niewymagało uwagi? Może też warto promować dzieci które z wielkim zaangażowaniem dały koncert w parlamencie i włozyły wiele wysiłku,aby koncert był na poziomie.
Rozwiń
Gość
Gość (31 marca 2013 o 11:16) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Najpierw znajdz Lubelszczyznę na mapie,bo smaki pochodzą z lubelskiego sznowny niedouczony bracie.
Rozwiń
on
on (30 marca 2013 o 20:34) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ale PANÓW I PANIE POSŁANKI stać żeby sobie kupić kawałek kiełbasy a nie próbować do syta czy się mylę?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!