niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Smażona cukinia według Leonarda da Vinci

Dodano: 21 marca 2011, 15:43
Autor: (SZ)

Kwiaty cukinii też są jadalne. Smaży się je w cieście naleśnikowym (Archiwum)
Kwiaty cukinii też są jadalne. Smaży się je w cieście naleśnikowym (Archiwum)

Fanom wegetariańskiej kuchni polecam książkę "Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”. To kopalnia wiedzy o artyście, obyczajach i kuchni.

Ze wspomnianej książki pochodzi przepis na smażoną cukinię z anyżem. Ziarna anyżu można kupić w sklepach z przyprawami lub zdrową żywnością. Dotychczas dodawałem je do kawy.

Składniki:
2 litry osolonej wody, 45 dag cukinii pokrojonej w cienkie plasterki, 3 łyżki mąki, 1 łyżka nasion anyżu, sól, pieprz, sok z cytryny.

Wykonanie:
Cukinię sparzyć, przełożyć na cedzak, osuszyć na papierowych ręcznikach. W misce wymieszać sól z mąką, oprószyć plasterki cukinii.

Na oliwie usmażyć cukinię na chrupiąco. Osączyć, wymieszać z pokruszonym anyżem. Skropić sokiem z cytryny.

Podawać jako gorącą przekąskę.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!