sobota, 19 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Szkoła gotowania: Paella (wideo)

Dodano: 28 stycznia 2011, 06:19
Autor: (SZ)

W Hiszpanii paellę robi się na specjalnych patelniach zwanych "PAELLERA” (Fot. Waldemar Sulisz)
W Hiszpanii paellę robi się na specjalnych patelniach zwanych \"PAELLERA” (Fot. Waldemar Sulisz)

Paella to jedno z najbardziej znanych dań hiszpańskich. Polecamy. Naszym nauczycielem będzie Ismael Hernandez Suarez.

WIDEO

Składniki:

Składniki:
Ryż (Arborio) 250 g, kałamarnica lub kalmary 200 g, krewetki surowe obrane 100 g, krewetki surowe nieobrane 70 g, małże omułki 150 g, pierś z kurczaka 200 g, papryka zielona 100 g, papryka czerwona 100 g, czosnek 20 g, pietruszka 20g, słodka papryczka w proszku 10 g, szczypta szafranu, białe wino 150 ml, przecier pomidorowy 50ml, wywar rybny 700 ml, oliwa z oliwek 40 ml, szczypta soli.

Wykonanie:

1. Do paellery/patelni wlewamy oliwę i czekamy, aż będzie gorąca. Następnie dodajemy kalmary pokrojone w kostkę i smażymy ok.4-5 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru.

2. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i również czekamy, aż się usmaży.

3. Dodajemy paprykę czerwoną i zieloną (pokrojone w drobniutką kostkę) oraz czosnek w plasterkach.

4. Kiedy wszystko na patelni podsmaży się, dodajemy szafran, słodką papryczkę i wino. Czekamy aż wino się zredukuje (wygotuje), wlewamy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy.

5. Wsypujemy ryż i stale mieszając, czekamy ok. 2 minut, aby ryż nabrał smaku wszystkich składników.

6. Wlewamy wywar, mieszamy i czekamy aż zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejszamy ogień i zostawiamy paellę na wolnym ogniu ok. 8 minut.

7. Po ok. 8 minut połowa wywaru powinna wyparować, więc dodajemy pozostałe owoce morza: krewetki i małże.

8. Przykrywamy paellę papierem aluminiowym i gotujemy ok. 6 minut. Jeśli po tym czasie ryż będzie "al dente”, gasimy ogień i pozostawiamy paellę pod przykryciem na jeszcze 2-4 minuty, aby "odpoczęła po gotowaniu”. Na koniec polewany majadą (przyprawa hiszpańskich babć: pietruszka, czosnek i oliwa zmiksowane razem ) i gotowe.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W piątek 28 stycznia od 10 do 12 w audycji "Gotuj z Suliszem" nauka gotowania paelli. Gotujemy w domu Marii i Ismaela Hernandeza.
Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!