piątek, 20 października 2017 r.

Kuchnia

Tajemnice sorbetów

  Edytuj ten wpis
Dodano: 7 lipca 2005, 11:13

Nawet po wielkim żarciu przyjemnie jest skusić się na zamrożoną kulkę świeżego owocu - mówi Agnieszka Kręglicka. Sorbety można przygotować w domu, ale można je także kupić. Wybierając sorbety w sklepie powinniśmy zdecydować się tylko na takie, które mają dużą zawartość owoców (najlepiej co najmniej 40%), bo wtedy mamy pewność, że deser będzie prawdziwie owocowy i orzeźwiający.

Sorbet to danie uniwersalne. Można je serwować nie tylko na deser, ale także w trakcie posiłku. Podajemy go pomiędzy przekąską a daniem głównym, a jeśli dań jest więcej, pomiędzy nimi. Celem jest odświeżenie kubków smakowych przed kolejną potrawą - mówi Agnieszka Kręglicka.

Uroda naczynia

Kiedy mamy już sorbet, musimy wybrać naczynie, w którym zostanie on podany. Zazwyczaj wybieram do podawania sorbetów przezroczyste naczynia szklane - mówi Agnieszka Kręglicka. Aby utrzymać sorbety dłużej w chłodzie możemy podać je w oszronionym kieliszku schłodzonym w zamrażarce lub ozdobnym naczyniu z lodu - dodaje Kręglicka. Najmodniejszą dekoracją sorbetów są owoce - z twardych owoców można przygotować na przykład szaszłyki, z miękkich natomiast sos coulis (zmiksowane owoce przetarte przez sitko), na który można wykładać kulki sorbetu. Lekką ozdobą deseru będą także jadalne zioła i kwiaty - na przykład dzika róża. Sorbet nie boi się też alkoholu. Wzmacniającym smak dodatkiem do sorbetu gruszkowego może być Liquer de Poire Wiliam - mówi Agnieszka Kręglicka. Sorbet jabłkowy skropiony calvadosem będzie miał ostrzejszy smak. Sorbet brzoskwiniowy można polać likierem brzoskwiniowym, np. Peach Tree lub ostrzejszym destylatem brzoskwiniowym - radzi Kręglicka.

Przepisy Agnieszki Kręglickiej

Brzoskwinia w naczyniu z lodu
Składniki:
kwiatki, listki lub plasterki cytryny
woda
brzoskwiniowy Sorbet Carte d'Or .
Naczynia: dwie miseczki różnej wielkości, szklany talerz.
Przygotowanie:
W większej miseczce ułożyć kwiatki, listki lub plasterki cytryny i ustawić na nich mniejszą miskę.
Przestrzeń pomiędzy miskami wypełnić wodą i całość zamrozić.
Po wyjęciu miseczek z zamrażarki odczekać chwilę, zdjąć mniejszą miseczkę i wyjąć z większej misy naczynie z lodu.
Do misy z lodu włożyć kulki sorbetu brzoskwiniowego.
Całość podawać na szklanym talerzu.

Gruszka w płatkach róży

Składniki:
płatki dzikiej róży
gruszkowy Sorbet Carte d'Or.
Naczynia: pucharek na smukłej nóżce, szklany talerz.
Przygotowanie:
Ułożyć kulki sorbetu gruszkowego w pucharku ustawionym na szklanym talerzu.
Udekorować kompozycję płatkami dzikiej róży.

Jabłko i owocowy szaszłyk

Składniki:
trzy wybrane owoce np. jabłko, truskawka, papaja
jabłkowy Sorbet Carte d'Or.
Naczynia: podłużny ceramiczny półmisek.
Przygotowanie:
Pokroić owoce na drobne kawałki i nadziać je na drewniany patyczek.
Za pomocą dwóch łyżek do zupy uformować łezki z sorbetu. jabłkowego. Aby osiągnąć właściwy kształt należy jedną łyżką nabrać sorbet a następnie przekładać kulkę z łyżki do łyżki ugniatając ją i tworząc owal o trzech bokach.
Tak utworzone łezki ułożyć na półmisku i ułożyć obok owocowy szaszłyk.
Ozdobą tej kompozycji mogą być także owoce kandyzowane lub suszone .

Sorbet
Korzenie sorbetu wywodzą się prawdopodobnie z Chin. W Rzymie delektował się nimi Neron. Dopiero w XVI wieku sorbety trafiły na dwór francuski za sprawą Katarzyny Medycejskiej i stały się przysmakiem nie tylko arystokracji ale również paryskiego ludu. Potem sorbety podbiły Anglię a następnie całą Europę stając się synonimem elegancji i luksusu. Obecnie mamy do czynienia z triumfalnym powrotem sorbetu na europejskie stoły.

Agnieszka Kręglicka
Restauratorka. Wspólnie z bratem prowadzi w Warszawie renomowane restauracje: Absynt, Chianti, El Popo, Forteca, Meltemi, Mirador, Santorini. Poza prowadzeniem rodzinnego biznesu, jest szczęśliwą mamą trzyletniego Kajtka i rocznej Toni.

  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!