czwartek, 23 listopada 2017 r.

Kuchnia

Urządzasz sylwestra w domu? Przepisy na udany wieczór

  Edytuj ten wpis
Dodano: 27 grudnia 2013, 15:23

Sylwestrowy bufet
Sylwestrowy bufet

Małe przyjęcie w domu i wyjście na szampana w plener. Tak spędzi sylwestra większość Polaków. Dla tych, co zaczynają sylwestrową zabawę w domowych klimatach – mamy kilka pomysłów na menu takiego wieczoru.

Co powiecie na ser z miodem lipowym, lubelski forszmak i czarne spaghetti barwione atramentem mątwy z łososiem i szpinakiem?

W sylwestrowym menu powinny znaleźć się zgrabne przekąski. Niemcy nazywają je bawimordkami. Na pewno dobrze sprawdzą się w roli przekąsek świetne sery z Radzynia Podlaskiego.

Na przykład ser Bursztyn należy połamać (nie kroić) na nieduże kawałki, nabić każdy kawałek na szpadkę, zanurzyć w miodzie lipowym i posypać młotkowanym pieprzem. Ser ułożyć na półmisku posypanym gruboziarnistą solą morską.

Pomidory w sosie oliwno-bazyliowym z Rubinem

Składniki: 10 dag sera Rubin, 50 dag dojrzałych pomidorów, 20 dag czarnych oliwek bez pestek, 1 pęczek (doniczka) świeżej bazylii, 2 łyżki pesto, 2 łyżki octu balsamicznego, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie: do oliwek dodać posiekaną bazylię, Pesto, oliwę, ocet balsamiczny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą i dokładnie wymieszać. Całość odstawić na 2-3 godziny (nie do lodówki). Następnie umyte pomidory, bez szypułek, pokroić w cząstki. Ser Rubin zetrzeć na tarce na grubym oczku i dodać do oliwek. Powstała sałatka wspaniale smakuje z grzankami czosnkowymi. Więcej przepisów, które sprawdzą się na Sylwestra znajdziecie na stronie: www.oldpoland.pl.

Śliwki w boczku

Składniki: 25 dag chudego wędzonego boczku, 25 suszonych śliwek, 1 jabłko, 4 łyżki calvadosu, cukier.

Wykonanie: boczek schłodzić, pokroić w cienkie plastry. Jabłko pokroić na kawałki, rozgotować i odparować. Doprawić cukrem i calvadosem. Kto lubi odrobiną cynamonu. Powstałym musem napełnić śliwki. Każdą śliwkę owinąć boczkiem i przekłuć wykałaczką. Upiec na ruszcie piekarnika na złocisty kolor. Śliwki można po wyjęciu z piekarnika skropić spirytusem i podpalić.

Forszmak

Składniki: 30 dag szynki i polędwicy, korzeń pietruszki, 2 plastry selera, pół puszki groszku, 20 dag fasolki szparagowej, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, słodka mielona papryka, pieprz, sól, ziele ang., listek laurowy.

Wykonanie: wszystkie składniki pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka. Na patelni usmażyć na smalcu marchewkę i seler, dodać cebulę, wędlinę, następnie groszek, fasolkę szparagową, listek i ziele.

Chwilę odparować nadmiar wody, na koniec włożyć ogórek. Chwilę jeszcze poddusić. Z płaskiej łyżki mąki i smalcu przygotować złotą zasmażkę, zagęścić forszmak, konsystencję dopasować do własnych wymagań. Doprawić pieprzem, słodką papryką. Ostrożnie z solą! Wyłożyć do flaczarki, posypać natką pietruszki i kawałkami fasolki. Podawać z pieczywem.

Czarne spaghetti z łosososiem i szpinakiem

Składniki: 40 dag czarnego spaghetti barwionego atramentem z mątwy, 20 dag wędzonego łososia, 20 dag świeżych lub mrożonych liści szpinaku, 15 dag sera feta, oliwa, sok z cytryny, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: makaron ugotować al dente w dużej ilości wody. Na oliwie zeszklić czosnek, przesmażyć łososia, skropić cytryną, wrzucić liście szpinaku, dusić 2 minuty, doprawić solą z pieprzem. Wyłożyć na porcje makaronu, ozdobić fetą. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą.

Ormiańskie szaszłyki z Lublina

Składniki: 75 dag baraniny (jagnięciny, wołowiny) z udźca, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałek zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki.

Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i upiec na patelni grillowej, kilka razy obracając każdą porcję. Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką. Do szaszłyków pasują plastry pomidorów przybrane posiekaną cebulą.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!