czwartek, 14 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Wasze przepisy. Alicja Rebeta: Tarta z jabłkami

  Edytuj ten wpis

Ludzkie spotkania nigdy nie są pełne, gdy nie towarzyszy im rozmowa. Dzięki rozmowie poznawałam nowych ludzi, zyskiwałam przyjaciół, uczyłam się życiowej mądrości. A najlepszym towarzyszem rozmowy często staje się filiżanka kawy, kawałek ciasta - mówi Alicja Rebeta.

Składniki

Mąka: 1 szklanka
Margaryna Kasia: 80 gram
Masło: 2 łyżeczki
Smalec: 1 łyżeczka
Żółtko: 1 sztuka
Śmietana gęsta: 1 duża łyżka
Sól, proszek do pieczenia: po szczypcie.

Wykonanie

Usiekać, zagnieść i wsadzić do lodówki na 30 minut lub 24 godziny.

Rozwałkować cieniutko, układać "ósemki" kwaśnych jabłek. Między jabłka wsypać drobno pokrojone orzechy i rodzynki, środki jabłek posypać cynamonem.

Piec około 1 godziny na bardzo wolnym ogniu.

Sernik Rosa

Występują:
Ser półtłusty: 1000 g (zemleć)
Jajka: 2 sztuki całe plus 4 żółtka
(białka zachować na pianę)
Mleko: 1 szklanka
Olej: 125 ml
Cukier kryształ: 1, 5 szklanki
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Budyń śmietankowy: proszek


Scenariusz:
Wszystko razem zmiksować. Spód tortownicy lub blaszki wyłożyć herbatnikami "Petit-beurre". Wylać masę serową.
Piec 45 - 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
10 minut przed końcem pieczenia wylać ubitą pianę (białka z 4 jajek z 1 szklanką cukru).
Piec do lekkiego zarumienienia.
Wtedy robi się "Rosa".

Ten literacki przepis pochodzi z z książki Alicji Rebety: Słodkie spotkania. Wydawnictwo Cedro i synowie, Częstochowa 2006. Znajdziecie tam niezwykłe receptury, opowieści o niezwykłych ludziach i dużo dobrej energii.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!