wtorek, 12 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Wasze przepisy: Danuta Niżyńska: Nalewka limonkowa

  Edytuj ten wpis

Jest bardzo aromatyczna, idealnie nadaje się do herbaty. Herbatka z nalewką limonkową łagodnie koi jesienne przeziębienia.

Odświeża, zapobiega infekcjom i pomaga zwalczyć migrenę. Ma cudowny aromat i smak. Powinna znaleźć się w każdej apteczce.

Składniki

0, 5 kg bardzo zielonych limonek
0,5 kg cytryn
0,5 kg cukru
1 l spirytusu
Niegazowana woda mineralna.

Wykonanie

Obrać cienko limonki, tak by skórki nie były białe pod spodem.
Obrane skórki włożyć do słoja i zalać litrem spirytusu zmieszanym ze szklanką wody.
Odstawić na 4 dni. Mieszać.


Odcedzić skórki.
Do nalewu dodać sok wyciśnięty z limonek i cytryn plus rozpuszczoną łyżkę cukru.
Zostawić na tydzień.


Przygotować syrop z 0,5 kg cukru i 0,3 l wody i do gorącego wlać powoli macerat.
Odstawić na 1 tydzień. Przefiltrować. Schować do apteczki.

Uwaga: Spożywać w niewielkich ilościach!
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!