poniedziałek, 18 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Wasze przepisy. Robert Sulkiewicz z Kazimierza: Tatarskie czeburieki

  Edytuj ten wpis

Czeburieki to tatarskie pierogi nadziewane baraniną. Większe od naszych i smażone. Warto spróbować.

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej karczek barani)
3 cebule
natka pietruszki (2 pęczki)
suszone chili (troszeczkę i bez nasion)
sól
pieprz
Na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko

Wykonanie

1 cebulę drobno posiekać, podobnie zrobić z natką. Wymieszać z resztą składników i dodać 2 cebule starte na drobnych oczkach tarki. Farsz musi być dość rzadki (trochę jak pasta). Doprawić.

Ciasto wyrobić i bardzo cienko rozwałkować. Wycinać duże krążki (można małą miską do zupy) o wielkości mniej więcej 12 cm.

Farsz nakładać bardzo cienko (bo inaczej się nie usmaży). Zakleić i smażyć na dość głębokim tłuszczu po 2 minuty z każdej strony. Mają być złociste i soczyste w środku.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Papryczka
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Papryczka
Papryczka (13 października 2009 o 11:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Jadłam tatarskie czeburieki na Krymie. Są aromatyczne, soczyste i sycące, oczywiście na gorąco, z dobym winem i na plaży Morza Czarnego.
Robiłam je też w domowych warunkach z wołowinką, a także z twarogiem pikantnie przyprawine. Smakują wybornie, są daniem tanim i szybkim.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!