piątek, 28 kwietnia 2017 r.

Kuchnia

Wigilia: Jak zrobić karpia po żydowsku?

Dodano: 19 grudnia 2010, 08:50

Oto jedno z najsmaczniejszych dań wigilijnych. Pachnie rodzynkami i migdałami.

Takiego karpia zrobiliśmy w restauracji Gościniec Podkowa z Włodawy, gdzie kwitnie wielokulturowa kuchnia.

Składniki:

1 kg karpia, 1 pietruszka, pół selera, 1 marchewka, 1 nieduży por, 1 cebula, 4 łyżeczki żelatyny, 10 dag rodzynek, płatki migdałów, natka pietruszki, bułka do namoczenia, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kostka warzywna.

Wykonanie:

Karpia filetujemy, tak by nie uszkodzić skóry. Wyciągamy ości. Mięso mielimy. Z pozostałych części karpia oraz warzyw pokrojonych w grubą kostkę, listka laurowego i ziela angielskiego gotujemy wywar. Na małym ogniu przez 30 minut. Następnie odcedzamy.

Do zmielonej ryby dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, namoczoną bułkę, 1 jajko, 5 dag rodzynek, doprawiamy solą z pieprzem.

Przygotowanym farszem nadziewamy skórę karpia, zszywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.

Ugotowaną rybę wykładamy na półmisek, zalewamy galaretą (do odcedzonego wywaru dodajemy żelatynę), następnie dekorujemy rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.
Czytaj więcej o:
Zuza
waldek sulisz
e
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Zuza
Zuza (19 grudnia 2010 o 18:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A czy wiecie jak się robi karpia po cygańsku? Na początku trzeba ukraść karpia i patelnię... tylko to było śmieszne.

"Pan Jezus był Żydem, wedle komentarza niech sobie robią wigilię w Izraelu, bo to w końcu urodziny Żyda." Pewnie rózgą tobie dupsko zbiczowali, że tak piszesz...
Rozwiń
waldek sulisz
waldek sulisz (19 grudnia 2010 o 18:12) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Pan Jezus był Żydem, wedle komentarza niech sobie robią wigilię w Izraelu, bo to w końcu urodziny Żyda.
Rozwiń
e
e (19 grudnia 2010 o 17:29) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A czy wiecie jak się robi karpia po cygańsku? Na początku trzeba ukraść karpia i patelnię...
Rozwiń
Szmosze
Szmosze (19 grudnia 2010 o 15:21) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A po co mam robić karpia po żydowsku jak mieszkam w Polsce ?
Niech sobie go robią w Izraelu
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24