środa, 16 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Wigilia: Zupa grzybowa

Dodano: 19 grudnia 2010, 19:59

Czystą zupę grzybową można podać z łazankami lub uszkami. Jest pyszna.

W moim rodzinnym domy taką zupę grzybową się jadało. Z łazankami. Jadłem też grzybową z grzybowymi uszkami. Obie polecam.


Składniki:
10 dag suszonych grzybów, 3 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, kawałek pora, 3 cebule, łyżki masła, sól, pieprz. Dodatki: łazanki lub uszka.


Wykonanie:
Grzyby umyć, namoczyć na noc. Ugotować w tej samej wodzie. Warzywa obrać, pokroić, udusić ma maśle.
Dodać posiekaną cebulę.

Zalać 1 litrem wody, posolić, gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić pieprzem.
Wywar przecedzić, dodać wywar z grzybów, masło, potem grzyby. Gotować, aż grzyby będą miękkie.

Doprawić do smaku solą z pieprzem.


Podawać w bulionówkach. Na półmisku podać łazanki lub uszka polane masłem.

Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!