poniedziałek, 24 kwietnia 2017 r.

Kuchnia

Wigilia: Zupa grzybowa

Dodano: 19 grudnia 2010, 19:59

Czystą zupę grzybową można podać z łazankami lub uszkami. Jest pyszna.

W moim rodzinnym domy taką zupę grzybową się jadało. Z łazankami. Jadłem też grzybową z grzybowymi uszkami. Obie polecam.


Składniki:
10 dag suszonych grzybów, 3 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, kawałek pora, 3 cebule, łyżki masła, sól, pieprz. Dodatki: łazanki lub uszka.


Wykonanie:
Grzyby umyć, namoczyć na noc. Ugotować w tej samej wodzie. Warzywa obrać, pokroić, udusić ma maśle.
Dodać posiekaną cebulę.

Zalać 1 litrem wody, posolić, gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić pieprzem.
Wywar przecedzić, dodać wywar z grzybów, masło, potem grzyby. Gotować, aż grzyby będą miękkie.

Doprawić do smaku solą z pieprzem.


Podawać w bulionówkach. Na półmisku podać łazanki lub uszka polane masłem.

Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24