piątek, 20 października 2017 r.

Kuchnia

Włoski smak królowej Bony

  Edytuj ten wpis
Dodano: 25 listopada 2010, 10:35
Autor: (SZ)

Z królem Zygmuntem była na zamku w Janowcu nad Wisłą. Jaka była włoska kuchnia w XV i XVI wieku? Czy Jan Kochanowski jadał minestrone? Czytaj w Magazynie Dziennika Wschodniego z 26 listopada. I włącz Radio Lublin w piątek o 10.

W każdy piątek w Magazynie Dziennika Wschodniego znajdziecie kolejne odcinki Kulinarnej mapy Lubelszczyzny. W wydaniu z 26 listopada prezentujemy Włoski smak.

Opowiemy o kuchennej rewolucji w polskiej kuchni, którą przeprowadziła Królowa Bona. Podamy autentyczne przepisy z czasów Leonarda da Vinci. Do przepisów dołączymy historyczne ciekawostki.

Piszemy też o sensacyjnym odkryciu krakowskich naukowców, którzy zbadali czaszkę Jana Kochanowskiego, przechowywaną w Muzeum Czartoryskich. Czaszka przez lata była w posiadaniu księżnej Izabeli Czartoryskiej w Puławach.

Okazało się, że czaszka uważna za szczątki Jana Kochanowskiego należy do kobiety...

Dobry makaron z dynią

Ugotować makaron al dente.
Na oliwie podsmażyć kiełbasę z cebulą, dodać kawałki dyni i namoczone grzyby.
Wymieszać z makaronem.
Na wierzchu położyć kawałek pleśniowego sera.
Skropić oliwą.
Smacznego.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W piątek 26 listopada od 10 do 12 w audycji "Gotuj z Suliszem" włoski smak. Naszym gościem będzie Jerzy Strzyż, pasjonat włoskiej kuchni. Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!