niedziela, 22 października 2017 r.

Kuchnia

Zajazd Gościnny w Konopnicy (recenzja)

  Edytuj ten wpis
Dodano: 2 listopada 2012, 17:26

Zajazd Gościnny w Konopnicy
Zajazd Gościnny w Konopnicy

Są takie miejsca, gdzie weselny klimat i niemal puste stoliki sprawiają, że nie chcesz zostać na dłużej. Zajazd Gościnny specjalizuje się w weselach, przyjęciach i bankietach właśnie, stąd duża sala podzielona jest na boksy, wydzielone parawanami. Miłym akcentem jest kącik dla dzieci, wygodny parking i ogród za restauracją.

Na zgłodniałych czeka karta z domowym jedzeniem. Potrawy przygotowywane są ze świeżych składników, stąd dłuższy niż zwykle czas oczekiwania, ale czekadełko w postaci smalcu, pysznych ogórków i chleba umila czas.

Na przekąskę zamówiliśmy "Tatara z jajkiem i pieczywem” za 14 zł i "Sałatkę z gruszką, serem pleśniowym i kurczakiem w orzechowej skorupce” za 15 zł. Sympatyczna kelnerka przyznała, że tatar jest z ligawy, ale nie będę żałował, jak goście, którzy przyjeżdżają na tatara specjalnie z całego Lublina. Rzeczywiście, świeżutkie mięso, świeże dodatki sprawiły, że tatar mi smakował, był o wiele lepszy od wielu tatarów, przygotowanych rzekomo z polędwicy. Świetna była sałatka. Dużo kurczaka z akcentem parmezanu, świeża sałata lodowa i kapusta pekińska, żurawina, dobra gruszka i ser, a wszystko w sosie musztardowo miodowym. Szkoda, że i do tatara i sałatek podaje się kiepski chleb.

Zupy w Zajeździe Gościnnym zasługują na uznanie. Rosół z domowym kluskami kosztuje 6 zł, barszczyk z kołdunami 7, reszta zup 8 zł. Ja zamówiłem zupę węgierską, M. zdecydowała się na "Zupę leśną z kremową śmietanką i kluseczkami”. Moja węgierska była pyszna, świeża, szkoda, że pływało w niej mało mięsa. Za to leśna zawierała dużo grzybów i dobre kluseczki. Zupy były ugotowane z sercem, jak u mamy. Brawo.

Przebojem wśród drugich dań są "Podsmażane kęski drobiowe w sosie kurkowym z ziemniakami” za 25 zł, "Kotlet schabowy na kapuście zasmażanej z ziemniakami opiekanymi” za 20 zł, "Pieczony schab zawijany z boczkiem i warzywami z ziemniakami” za 22 zł. W cenę są wliczone surówki, które dobieramy sobie sami w dowolnej ilości. M. wybrała "Sakiewkę ze schabu faszerowaną grzybami z ziemniakami” za 25 zł. Moje serce rozdarte było między "Sztuką mięsa w sosie chrzanowym z ziemniakami za 22 zł, a "Imbirowymi żeberkami w piwie z pure ziemniaczanym” za 20 zł. Kiedy kelnerka zdradziła, że sztuka mięsa to nie wołowina tylko karczek, wybrałem żeberka. I to był najsłabszy punkt programu. Schab z sakiewki był twardy jak podeszwa i nawet wspaniałe grzyby nie poprawiły nam humoru. A żeberka, jak żeberka, za krótko marynowane, z lekka zajeżdżały knurem. Było po sprawie i nawet druga butelka miodowej Perły nie poprawiła mi humoru.

Na deser wzięliśmy domową szarlotkę z lodami i ruskie pierogi, które kazałem sobie obsypać parmezanem i papryką, następnie podsmażyć. Szarlotka ujmowała smakiem domowych jabłek i pogodą domu. Mój eksperyment się nie powiódł. Nasza ocena? Za wszystko zapłaciliśmy 128 zł. Dobra, przydrożna restauracja, domowe, świeże jedzenie w dobrej cenie. Czy smaczne? Oceńcie sami.

Restauracja Zajazd Gościnny w Konopnicy
Konopnica 163 d
tel. 81 723 58 58
Czynne od 9 do 22
Można płacić kartą

Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Elżbieta
Rafał
Czuły Martek
(12) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Elżbieta
Elżbieta (19 lutego 2015 o 18:56) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Organizowaliśmy z mężem imprezę urodzinową naszej mamy w zajeździe. Jesteśy bardzo zadowoleni i polecamy. Obsluga wyprzedała nasze prosby i mysleli nawet o szczegółach o których my bysmy nie pomyśleli. Kelnerki uprzejme i skromne, a jedzenie bardzo smaczne, po przyjęciu podziękowaliśy Szefowej kuchni, widać, że kobieta z doświadczeniem i zamiłowaniem. I jako miłe zaskoczenie na koniec-dostaliśmy zniżkę z racji tego ze mieliśmy swoje wesele w Zajeździe parę lat temu. Polecam.

Rozwiń
Rafał
Rafał (14 września 2014 o 21:40) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Organizowałem tam już drugą imprezę rodzinną (chrzciny) i po raz drugi jestem w 100% zadowolony z obsługi, jedzenia i wystroju. Gorąco polecam lokal.

Rozwiń
Czuły Martek
Czuły Martek (3 listopada 2012 o 13:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='klika' timestamp='1351934113' post='689591']
Widzę Panie Sulisz, że cały czas krąży Pan po regionie i na "krzywy" ryj jada po restauracjach. Już legendy o Panu krążą po Lublinie wśród szefów kuchni i właścicieli lokali jak to z całą rodziną bankiet za darmo chciał pan organizować za dobre słowo w gazecie
wstyd....
[/quote]
taaak, jestem w stanie w to uwierzyć
Rozwiń
klika
klika (3 listopada 2012 o 10:15) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Widzę Panie Sulisz, że cały czas krąży Pan po regionie i na "krzywy" ryj jada po restauracjach. Już legendy o Panu krążą po Lublinie wśród szefów kuchni i właścicieli lokali jak to z całą rodziną bankiet za darmo chciał pan organizować za dobre słowo w gazecie
wstyd....
Rozwiń
monika
monika (3 listopada 2012 o 09:44) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
pracowałam tam banda oszustów... a i smacznego wam życze... w pieczywie mole spozywcze a jedzenie przerobione...
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (12)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!