Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

19 lipca 2013 r.
11:34
Edytuj ten wpis

Zajazd Stolnik w Wilkołazie (recenzja)

3 15 A A

"Zapraszamy do uczty w Zajeździe Stolnik w Wilkołazie. Na gości czeka stylowy wystrój, klimatyczne wnętrza oraz przede wszystkim bogate menu” – takiemu zaproszeniu na stronie internetowej się nie odmawia. Tym bardziej że zajazd wspiera się autorytem. – Król Stanisław August Poniatowski stał się w latach 1755-1764 stolnikiem wielkim litewskim – czytamy w genezie nazwy restauracji.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Na miejscu okazało się, że szumna nazwa nie ma się nijak do domowej restauracji skrytej za spożywczym sklepem. Ot, przydrożny bar. Ale często w takich miejscach można porządnie sobie podjeść.

Na zakąskę zamówiliśmy tatara za 15 zł i sałatkę "Cymes” za 13 z sałatą, grillowanym kurczakiem, jajkiem na twardo. Do tego regionalne piwo i sok. Zaskoczenie. Tatar był świeży, bardzo smaczny, choć nie z polędwicy. Równie smakowita była sałata, która spokojnie wystarczy dla dwóch osób, wszystkie składniki były świeże.

M. skusiła się na flaki za 9 zł, które codziennie gotuje się tu świeże. Ja zamówiłem zupę meksykańską za 10 zł, głowiąc się nad jej związkami z urzędem stolnika i Litwą. Porcje w "Stolniku” są bardzo duże, zupy śmiało można brać na pół. Moja meksykańska zawierała śladowe ilości czerwonej fasoli, dużo drobno poszatkowanych warzyw i mielone mięso. Była delikatna, nabierała ostrości w miarę jedzenia. A flaki? Były smaczne, esencjonalne, z pachnącym majerankiem. Zapowiadały się cztery gwiazdki dla domowej kuchni.

Przy wyborze drugiego długo radziliśmy się kelnerki. Zależało nam na tym, żeby zostało zrobione od podstaw, ze świeżych składników i ukazało talent kucharza. Z polecenia zamówiliśmy więc "Medalion wieprzowy w ziołach w zestawie ziemniaki/frytki i surówka” za 20 zł oraz "Karkówka w warzywach w zestawie ziemniaki/frytki i surówka” za 22 zł. Napięcie rosło.

Po raz trzeci na naszym małym stoliku pojawiły się dwie słuszne porcje. Moją karkówkę okrywała duża porcja duszonych warzyw. Mięso, choć soczyste, było od góry gorące, od spodu chłodne. Przy trzecim kęsie coś zaczęło mi nie pasować. Jak coś na talerzu nie pasuje, to zwykle chodzi o świeżość i jakość składników. Kiedy wyswobodziłem kawałek mięsa z warzyw i sosu, spróbowałem – wyszło szydło z worka.

Kucharz się starał, ale miał kiepski towar. Karkówka pachniała lodówką. A medalion? Okazał się zwykłym kawałkiem schabu, rozbitym z przyprawami i usmażonym na patelni. W dodatku wczorajsze surówki sprawiły, że początkowy stan radości przeszedł w przygnębienie. Zostawiliśmy nasze drugie na talerzach. Na deser już nie mieliśmy ochoty.

Nasza ocena? Na fakturze widniała kwota 89,81 zł. Kiepskie drugie dania zmiotły jedną gwiazdkę. Zostają trzy.

Dajemy je, wierząc, że właściciel zadba o lepszego dostawcę mięsa. Smakoszom domowych barów to miejsce będzie się podobać. Tanie piwo, duża pizza, domowe zupy, pyszne flaki – to da się lubić. Ale przywołany na stronie internetowej król Staś – to póki co kulinarna przesada.
Zajazd Stolnik w Wilkołazie
Wilkołaz Pierwszy 14, tel. 727 417 800
Czynne poniedziałek – czwartek od 11 do 22, weekend do 24
Można płacić kartą




Komentarze 15

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 20 grudnia 2016 o 13:12
Jedzenie owszem nie bylo zle obiad byl smaczny ale obsluga nie zbyt zorganizowana
Avatar
Gość / 20 grudnia 2016 o 13:11
Robic tam imprezy tymu wesela itp odradzam wlascicielka jest nie mila nie sympatyczna.umawia sie na jedno pozniej okazuje sie ze jednak jest inaczej.nerwow sporo bylo jak na pare godzin weselicha. Dziekuje
Avatar
Gość / 20 marca 2016 o 05:11
Uwagi do autora recenzji: Tatar sie robi z wolowiny lub z cielencony. A drugie danie moze mogli panu podgotowac ale pan nie poprosil.
Avatar
ĄCKI / 5 września 2014 o 00:58

Ciągle zamknięte. Nie wiem o co chodzi...


Ciągle zamknięte. Nie wiem o co chodzi...

Zapytaj organisty :lol:

Avatar
plamon / 29 sierpnia 2014 o 12:53

Ciągle zamknięte. Nie wiem o co chodzi...

Avatar
faustyna / 26 sierpnia 2014 o 00:08

W minioną niedzielę zamknięte było, a ja miałam takiego głoda :)

Podobno Damian Petrow z Polsatu coś tam kręcił a potem Golce okupowały lokal... wie ktoś cóś na ten temat ???

Avatar
Gość / 10 grudnia 2013 o 19:45

polecam wspomnianego w artykule tatara! Często na niego wstępuję.

Avatar
Adam / 28 sierpnia 2013 o 13:36
Ja tam dobrze smacznie i tanio zjadlem. Polecam. Za okolo 25 zlotych zjemy pierwsze i drugie danie ktorego nie idzie zjesc do konca. Taka mam prace ze czesto jezdze trasa lublin rzeszow i przez ostatni rok stoluje sie tam i jak narazie zostane przy stolniku. Pozdrawiam.
Avatar
BOMBOWE ŻARCIE / 25 lipca 2013 o 02:24

 

Na miejscu okazało się, że szumna nazwa nie ma się nijak do domowej restauracji skrytej za spożywczym sklepem. Ot, przydrożny bar. Ale często w takich miejscach można porządnie sobie podjeść.

Dokładnie!

Duże porcje to pasują chłopu od kosy.

Ludzi z klasą i kasą obraża takie traktowanie.

Avatar
Gość / 22 lipca 2013 o 11:54

Wierzę, bo czemu nie?

Avatar
Gość / 20 grudnia 2016 o 13:12
Jedzenie owszem nie bylo zle obiad byl smaczny ale obsluga nie zbyt zorganizowana
Avatar
Gość / 20 grudnia 2016 o 13:11
Robic tam imprezy tymu wesela itp odradzam wlascicielka jest nie mila nie sympatyczna.umawia sie na jedno pozniej okazuje sie ze jednak jest inaczej.nerwow sporo bylo jak na pare godzin weselicha. Dziekuje
Avatar
Gość / 20 marca 2016 o 05:11
Uwagi do autora recenzji: Tatar sie robi z wolowiny lub z cielencony. A drugie danie moze mogli panu podgotowac ale pan nie poprosil.
Avatar
ĄCKI / 5 września 2014 o 00:58

Ciągle zamknięte. Nie wiem o co chodzi...


Ciągle zamknięte. Nie wiem o co chodzi...

Zapytaj organisty :lol:

Avatar
plamon / 29 sierpnia 2014 o 12:53

Ciągle zamknięte. Nie wiem o co chodzi...

Avatar
faustyna / 26 sierpnia 2014 o 00:08

W minioną niedzielę zamknięte było, a ja miałam takiego głoda :)

Podobno Damian Petrow z Polsatu coś tam kręcił a potem Golce okupowały lokal... wie ktoś cóś na ten temat ???

Avatar
Gość / 10 grudnia 2013 o 19:45

polecam wspomnianego w artykule tatara! Często na niego wstępuję.

Avatar
Adam / 28 sierpnia 2013 o 13:36
Ja tam dobrze smacznie i tanio zjadlem. Polecam. Za okolo 25 zlotych zjemy pierwsze i drugie danie ktorego nie idzie zjesc do konca. Taka mam prace ze czesto jezdze trasa lublin rzeszow i przez ostatni rok stoluje sie tam i jak narazie zostane przy stolniku. Pozdrawiam.
Avatar
BOMBOWE ŻARCIE / 25 lipca 2013 o 02:24

 

Na miejscu okazało się, że szumna nazwa nie ma się nijak do domowej restauracji skrytej za spożywczym sklepem. Ot, przydrożny bar. Ale często w takich miejscach można porządnie sobie podjeść.

Dokładnie!

Duże porcje to pasują chłopu od kosy.

Ludzi z klasą i kasą obraża takie traktowanie.

Avatar
Gość / 22 lipca 2013 o 11:54

Wierzę, bo czemu nie?

Zobacz wszystkie komentarze 15

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Kłótnia o sprzedaż alkoholu przy kościołach. "To jest igranie z Bogiem"

Kłótnia o sprzedaż alkoholu przy kościołach. "To jest igranie z Bogiem" 3 12

To jest igranie z panem Bogiem. To komentarz jednego z kraśnickich radnych odnośnie odległości, w jakiej mają być usytuowane punkty sprzedaży i podawania alkoholu od kościołów. W Kraśniku odległość ta musi być co najmniej 20-metrowa. Dyskusja w temacie sprzedaży alkoholu w mieście i ewentualnego nocnego ograniczenia tej sprzedaży była burzliwa. Ostatecznie żadne decyzje nie zapadły. 

Będzie al. Tadeusza Mazowieckiego w Lublinie. Radna PiS: Stalinowiec, agent

Będzie al. Tadeusza Mazowieckiego w Lublinie. Radna PiS: Stalinowiec, agent 83 43

Nowa droga na przedłużeniu ul. Bohaterów Monte Cassino otrzyma imię Tadeusza Mazowieckiego. W Lublinie będzie też skwer Władysława Bartoszewskiego

Jan Gilas. Bohater doczekał się ulicy w Lublinie
galeria

Jan Gilas. Bohater doczekał się ulicy w Lublinie 0 1

Był 9 września 1939 r., gdy na Lublin posypały się niemieckie bomby, jedna z nich wpadła do Ratusza i nie wybuchła. Ratuszowy woźny wyniósł ją z budynku i zmarł z wysiłku przed schodami. Jego imię nosi od wczoraj uliczka stykająca się z deptakiem. Tabliczkę z nazwą odsłaniała wzruszona rodzina

Pomnik Lecha i Marii Kaczyńskich powstanie w Lublinie. Radni podjęli decyzję
galeria
film

Pomnik Lecha i Marii Kaczyńskich powstanie w Lublinie. Radni podjęli decyzję 364 25

Jest zgoda na pomnik Lecha i Marii Kaczyńskich obok Centrum Kultury. Na jego budowę zgodziła się dziś Rada Miasta. Nie pozwoliła jednak, by wykonać go według wizji radnej PiS, Małgorzaty Suchanowskiej. Większość rady zdecydowała, że projekt będzie wybrany w konkursie. Nalegali na to radni Wspólnego Lublina

Nawet 53 tys. zł miesięcznie. Ekstra zarobki radnych w państwowych spółkach
galeria

Nawet 53 tys. zł miesięcznie. Ekstra zarobki radnych w państwowych spółkach 17 15

Od 36 do 53 tys. złotych miesięcznie – tyle średnio zarabiali w państwowych spółkach trzej radni wojewódzcy PiS. Chodzi o Andrzeja Pruszkowskiego, Jana Franię i Grzegorza Muszyńskiego. Tak wynika z ich oświadczeń majątkowych za 2017 rok.

Sprawdź co powinna robić przed snem kobieta
wiersze między newsami

Sprawdź co powinna robić przed snem kobieta 0 0

Lektura obowiązkowa dla feministek. W końcu ktoś wyliczył, jakie obowiązki mają gospodynie domowe i określił miejsce poezji w ich życiu

Kraśnicka: Już 130 pielęgniarek na zwolnieniach. Jest porozumienie z lekarzami
film

Kraśnicka: Już 130 pielęgniarek na zwolnieniach. Jest porozumienie z lekarzami 213 44

W piątek ma dojść do decydujących rozmów w szpitalu przy alei Kraśnickiej w Lublinie. W czwartek już 130 pielęgniarek było na L4.

Schetyna na UMCS: Ukraińscy politycy nie chcą już współpracować z polskimi władzami

Schetyna na UMCS: Ukraińscy politycy nie chcą już współpracować z polskimi władzami 7 16

- Polsko-ukraińskich relacji po prostu nie ma - w taki sposób przewodniczący PO podsumował relacje Polski z Ukrainą.

Nowe centrum rehabilitacji w Nałęczowie już otwarte (zdjęcia)
galeria

Nowe centrum rehabilitacji w Nałęczowie już otwarte (zdjęcia) 2 1

Otwarte jest już nowe centrum rehabilitacyjno-fizjoterapeutyczne "Werandki" w Nałęczowie. - To pierwszy tak nowoczesny ośrodek po wschodniej stronie Wisły. Wychodzimy na przeciw potrzebom pacjentów z całej Polski - tłumaczy jego dyrekcja. Będą tam mogli skorzystać z czterech "stref": kardiologii, ortopedii, treningu i diagnostyki.

Twórczość Szczepana Twardocha w Kazimierzu Dolnym
26 maja 2018, 16:00

Twórczość Szczepana Twardocha w Kazimierzu Dolnym 1 0

Co Gdzie Kiedy. Kazimierski Ośrodek Kultury, Promocji i Turystyki (ul. Lubelska 12) zaprasza na kolejną odsłonę Soboty Literackiej. 26 maja o godz. 16 odbędzie się spotkanie poświęcone Balladzie o pewnej panience Szczepana Twardocha.

Gmina Biała Podlaska: Inwestycje drogowe zablokowane, ceny za wysokie

Gmina Biała Podlaska: Inwestycje drogowe zablokowane, ceny za wysokie 3 0

Gmina Biała Podlaska musi powtarzać przetargi na roboty drogowe. Wszystko dlatego, że wykonawcy swoją pracę wyceniają coraz drożej.

Joanna Mucha: Prokurator powinien się zająć władzami stadniny w Janowie

Joanna Mucha: Prokurator powinien się zająć władzami stadniny w Janowie 0 17

Śledztwo w sprawie niegospodarności w stadninie koni w Janowie Podlaskim jest sztucznie przedłużane. Prokuratura powinna się zająć osobami, które obecnie tam rządzą, a dawny prezes Marek Trela powinien wrócić do pracy – przekonuje posłanka PO Joanna Mucha

Juwenalia 2018 w Białej Podlaskiej. Zdjęcia z korowodu studenckiego
galeria

Juwenalia 2018 w Białej Podlaskiej. Zdjęcia z korowodu studenckiego 0 2

We wtorek i środę odbyły się Juwenalia Państwowej Szkoły Wyższej im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej.

Hit transferowy w Pszczółce Polski Cukier AZS UMCS

Hit transferowy w Pszczółce Polski Cukier AZS UMCS 0 4

Brianna Joelle Kiesel zasiliła szeregi Pszczółki Polski AZS UMCS Lublin. 24-letnia Amerykanka ma na swoim koncie występy w najlepszej lidze świata, WNBA. Ostatnio reprezentowała szwedzkie Umea Udominate

Nocne sklepy z alkoholem w Lublinie nie zbankrutują. Pomysł radnych PiS nie przeszedł

Nocne sklepy z alkoholem w Lublinie nie zbankrutują. Pomysł radnych PiS nie przeszedł 0 16

Nie będzie w Lublinie ograniczeń nocnej sprzedaży alkoholu. Ich wprowadzenia chcieli radni PiS, ale większość Rady Miasta była temu przeciwna. W czwartek uchwalony został za to zakaz sprzedaży trunków m.in. obok szkół i kościołów. Radni ustalili też maksymalną liczbę zezwoleń dla sklepów i lokali gastronomicznych.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.