niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Zielony grill

Dodano: 30 czerwca 2006, 14:38

Kiedy już najecie się karczkiem, kiełbasą czy kaszanką spróbujcie poszaleć z warzywami i owocami. Oto kilka podpowiedzi na urozmaicenie ogrodowego przyjęcia.

Pieczarki z ziołowym serem

Kapelusze pieczarek skropcie cytryną. Cebulę posiekajcie z nóżkami pieczarek. Dodajcie do białego sera wymieszanego z ziołami.
Do kapeluszy nałóżcie masełka czosnkowego, potem ziołowego sera i na grill.
Ten sam numer możecie powtórzyć z papryką przekrojoną na pół.

Szaszłyki z cukini boczki i ziemniaków

Posolone ćwiartki ziemniaków upieczcie na grillu w aluminiowej folii.
Plastry cukini nasmarujcie czosnkowym masłem i zwińcie w rulon.
Na metalowe szpadki nadziewajcie cukinie, kostki boczku, kartofelki i kawałki zielonej i czerwonej papryki. Trochę oliwy, ziół i na grilla.
Spróbujcie także nakładać na szpadki kawałki cukini, papryki i pieczarek.

Bakłażany w ziołach

Bakłażany to prawdziwy skarb.
Wystarczy pokroić je w plastry, posolić, zostawić na pół godziny, żeby puściły goryczkę, spłukać, skropić oliwą, doprawić i na grilla.
Ale ja proponuję Wam przekroić bakłażany na pół. Powstaną łódeczki. Po usunięciu goryczki skrapiamy je oliwą, doprawiamy ziołami prowansalskimi.
Na łódki nakładamy plastry cebuli, skrapiamy oliwą, na oliwę plastry pomidorów, roztarty czosnek i świeże zioła. W srebrną folię i na grill.
Coś pysznego.

Imbirowe jabłuszka z serem brie

Jabłka kroicie w plastry, smarujecie sokiem z cytryny, posypujecie imbirem i pieczecie na grillu 3 minuty.
Obracacie na drugą stronę. Nakładacie kawąłki sera. Jak serek się podtopi możecie całą kompozycję ozdobić żurawiną ze słoika. Albo borówkami.

Kolorowa fantazja

Teraz sałatka. Na kawałki kroicie zielony ogórek, czerwoną, żółtą i zieloną paprykę, 10 dag fety, 10 dag żółtego sera. Mieszacie składniki w salaterce, dodajecie majonez zmieszany z ulubioną musztardą. I dużo świeżego tymianku.
Na koniec wegetariański przysmak.
Do salaterki wrzucacie puszkę kukurydzy, cieciorki, groszki i fasoli. Doprawcie solą z pieprzem, roztartym czosnkiem, dodajcie jogurtu i świeżych ziół.
Aha. Podajecie w szklaneczkach.
Waldemar Sulisz
PS
Grill i sałatki.
Kolekcja Pani domu.
To bardzo ciekawe wydawnictwo, gdzie znajdziecie więcej znakomitych przepisów na grillową, zieloną ucztę.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!