piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Żółty ser. Na zimno i na gorąco!

Dodano: 18 kwietnia 2011, 10:37
Autor: (SZ)

 (Stock.xchng)
(Stock.xchng)

Panierowany camembert na sałacie ma trochę kalorii. Ale jak smakuje? Żółty ser to świetny dodatek do smakowitych sałatek. Na gorąco może być pełnym, obiadowym daniem.

Lubię sery żółte w sałatkach. Najbardziej ziemniaczaną sałatkę z żółtym serem. Bardzo prostą, szybką w wykonaniu. Co potrzebujemy, żeby ją zrobić?


Składniki:
4 cebule, 20 ząbków czosnku, 4 ziemniaki, 15 dag żółtego sera, oliwa, sól, pieprz.
Wykonanie:
Cebulę obgotować w gorącej wodzie z dodatkiem mleka. Ziemniaki ugotować w mundurkach, pokroić w grubą kostkę. Ser w drobną kostkę. Ziemniaki i ser skropić oliwą, wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić solą z pieprzem.


Dlaczego warto zrobić sobie od czasu do czasu taką sałatkę? W czosnku i cebuli znajduje się około 30 substancji przeciwrakowych, blokujących i unieszkodliwiających szkodliwe substancje, spowalniających rozwój guzów nowotworowych oraz zmniejszających ryzyko przerzutów.
Taką sałatkę jedzcie na przemian z sałatką z pomidorów, bogatych w antyrakowy likopen.

Serowa z czosnkiem

Ser żółty serowi nie równy. Zwracajcie uwagę na wyroby seropodobne. Na sałatki najbardziej nadają się sery ostrzejsze, o lekko słonym smaku. Klasyczny edamski czy gouda będzie w sam raz.


Bardzo lubię sałatkę serową z czosnkiem. Do dużej miski ścieram 25 dag żółtego sera. Dodaję dużo posiekanego czosnku i mały słoiczek majonezu.
Serowa z czosnkiem musi najpierw mocno się przegryźć. Można ją doprawić świeżo zmielonym białym pieprzem. Można także dodać świeże posiekane zioła. Najlepiej estragon.

Camembert z patelni

Należy do najprostszych i najbardziej eleganckich dań, którymi możemy zaskoczyć gości. Wystarczy w sklepie kupić okrągły lub trójkątny serek. Może być z dodatkiem zielonego pieprzu lub ziół.
Serki wyciągamy z opakowania, smarujemy oliwą, kto lubi może natrzeć serki przekrojonym ząbkiem czosnku albo delikatnie posypać ulubioną przyprawą.


Serki opiekamy na patelni grillowej, aż na skórce pojawią się ślady rusztu. Podajemy z żurawiną lub polane syropem malinowym. W podobny sposób możemy postąpić z góralskimi oscypkami albo z kawałkami twardego sera koziego.


Do grillowanych serków możemy na talerz dołożyć winogrona. Inny sposób na serki to panierka w bułce i jajku. Z bukietem surówek smakują rewelacyjnie.

Camembert z żurawiną

Składniki
4 serki camembert, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, świeża bazylia, olej, słoiczek konfitury żurawinowej.


Wykonanie:
Okrągłe serki kroimy wzdłuż na pół, tak by powstały 2 plastry. Jajko rozmącamy z mlekiem. Dodajemy posiekaną bazylię oraz przyprawy.
Wrzucamy ser i odstawiamy na 15 minut. Plastry sera obtaczamy w bułce tartej i krótko smażymy na złocisty kolor.
Podajemy z żurawiną. Do smażonego camemberta można podać pieczone ziemniaki obsypane majerankiem lub kminkiem.


Sery na gorąco idealnie pasują do sałat, skropionych oliwą i octem balsamicznym. Do sałat można dodać oliwki, pomarańcze, grejpfruty. Wtedy sałaty doprawiamy na przykład cynamonem.
Możliwości łączenia serów żółtych oraz pleśniowych z sałatami i sałatkami są przeogromne. Zapraszam do eksperymentów.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!