niedziela, 22 października 2017 r.

Kuchnia

Zrób sobie sangrię w domu

  Edytuj ten wpis
Dodano: 22 września 2009, 09:11

Oto sprawdzony przepis prosto z Burgundii. I oryginalne, sprawdzone proporcje.

Składniki:

10 litrów czerwonego wina, 1 kg cukru, 2 kg pomarańczy, pół kg cytryn, 1 puszka brzoskwini, 1 puszka gruszek w zalewie, 1 l brandy, kawałek cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej na smak, 1 puszka wiśni w syropie.

Wykonanie:

Pomarańcze i cytryny sparzyć, dokładnie wyszorować, pokroić w ósemki. Wszystkie składniki umieścić w gąsiorku. Macerować 3 dni, mieszając 2 razy dziennie. Podawać z gazowaną wodą mineralną.

Na jesień w sam raz

Sangria była najpierw napojem żniwiarzy, składała się z wina i wody, z czasem zaczęto dodawać do niej cukier, owoce i mocne alkohole. Sangria z Burgundii jest łagodna, bardzo aromatyczna, ma temperament. Jesienią przypomina lato, zimą doskonale smakuje z kawałeczkiem ciasta. I Jak to we wszystkim, w jej smakowaniu potrzebny jest umiar...





  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!