wtorek, 20 lutego 2018 r.

Kuchnia

Zrób sobie sangrię w domu

  Edytuj ten wpis
Dodano: 22 września 2009, 09:11

Oto sprawdzony przepis prosto z Burgundii. I oryginalne, sprawdzone proporcje.

Składniki:

10 litrów czerwonego wina, 1 kg cukru, 2 kg pomarańczy, pół kg cytryn, 1 puszka brzoskwini, 1 puszka gruszek w zalewie, 1 l brandy, kawałek cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej na smak, 1 puszka wiśni w syropie.

Wykonanie:

Pomarańcze i cytryny sparzyć, dokładnie wyszorować, pokroić w ósemki. Wszystkie składniki umieścić w gąsiorku. Macerować 3 dni, mieszając 2 razy dziennie. Podawać z gazowaną wodą mineralną.

Na jesień w sam raz

Sangria była najpierw napojem żniwiarzy, składała się z wina i wody, z czasem zaczęto dodawać do niej cukier, owoce i mocne alkohole. Sangria z Burgundii jest łagodna, bardzo aromatyczna, ma temperament. Jesienią przypomina lato, zimą doskonale smakuje z kawałeczkiem ciasta. I Jak to we wszystkim, w jej smakowaniu potrzebny jest umiar...





  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

komentarze (0)0
polubienia (0)0
19-02-2018

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!