wtorek, 12 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Żurawinowy konkurs. Dziki ryż z karmelizowaną cebulką

  Edytuj ten wpis
Autor: (SZ)

To jeden ze zwycięskich przepisów w naszym żurawinowym konkursie. Autorkę przepisu prosimy o kontakt z Agnieszką Dragan.

Składniki:
2 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 szklanki brązowego ryżu
1/2 szklanki dzikiego ryżu
3 łyżki masła
3 półsłodkie cebule pokrojone w cienkie plasterki i na połowę
2 łyżeczki brązowego cukru
1 szklanka suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny lub pomarańczy.

Wykonanie:
Bulion wlać go garnuszka, dodać ryż, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do wchłonięcia bulionu.

Tymczasem rozpuść masło w patelni. Dodać cebulę i brązowy cukier. Smażyć aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Zmniejszyć ogień do minimum. Powoli dusić cebulę często mieszając do czasu aż będzie koloru karmelowego.

Wymieszać z suszoną żurawiną. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut lub do czasu "spuchnięcia” żurawiny. Delikatnie wymieszać z gotowym ryżem i utartą skórka z cytrusów.

Autorkę przepisu prosimy o kontakt

Na autorkę powyższego przepisu czeka nagroda. Prosimy o kontakt mailowy z Agnieszką Dragan:
agnieszka.dragan@dziennikwschodni.pl - w terminie do 12 pażdziernika 2011.

  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!