wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Lubartów

Kozłówka : Z muzeum do książki

Dodano: 19 lutego 2013, 16:50
Autor: Kmo

Zdjęcia wykonane we wnętrzach Muzeum Zamoyskich znajdą się w reprincie pierwszej, zachowanej polskiej książki kucharskiej "Compendium Ferculorum”. Przygotowuje ją warszawskie wydawnictwo "Graf-ika”.

W "Compendium”, które ukazało się z końcem XVII wieku w Krakowie, Stanisław Czerniecki, kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego zamieścił 333 przepisy. Aktualne wznowienie książki uświetnią fotografie z pałacu w Kozłówce, gdzie zachowały się oryginalne wnętrza wszystkich pomieszczeń w tym jadalni i kredensu, w którym przygotowywano potrawy. Muzeum posiada też oryginalną, piękną zastawę stołową i jej zdjęcia znajdą się w "Compendium”.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!