niedziela, 19 listopada 2017 r.

Lubelskie

Bierz kiełbasę w swoje ręce!

  Edytuj ten wpis
Dodano: 3 grudnia 2004, 21:41

Kto w najczarniejszych scenariuszach mógł przewidzieć, że polskie mięso będzie dziś droższe niż na zachodzie Europy?! Kto mógł przypuszczać, że polscy pośrednicy, przerabiający mięso, a zwłaszcza handlujący nim, będą mieli aż tak nieprzyzwoicie olbrzymi apetyt na zarobek? Paradoksalnie – konsumentom wypada się dziś cieszyć, że Rosjanie grymaszą i utrudniają wwóz polskiego mięsa do swego kraju. Dzięki temu, że podaż na naszym rynku jest wyższa od popytu, wciąż jeszcze pamiętamy smak szynki i baleronu. Pamiętamy, ale na najedzenie się tymi rarytasami stać już coraz mniej ludzi.
Jest wyjście z tej pułapki kupieckiej zachłanności? Oczywiście! Wystarczy skrócić drogę mięsa z chlewni czy obory na stół.
Ja w każdym razie pośrednikom już kabzy nie nabijam: z żoną ćwiartkę świni kupujemy prosto od chłopa (ostatecznie w hipermarkecie), peklujemy szynkę lub karczek, z gorszych kawałków robimy kiełbasę (w której wiemy co jest!), wędzimy, dusimy lub pieczemy. Jemy na ciepło i na zimno. Jemy mięso, a nie wodę z mięsem. Nie przepłacamy. I, nie chwaląc się, nasi goście twierdzą, że nasze wyroby, w porównaniu ze sklepowymi, smakują im tak, jak miód spadziowy przy miodzie sztucznym...
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!