czwartek, 24 sierpnia 2017 r.

Lubelskie

Komunie sprzyjają zatruciom pokarmowym

Dodano: 15 maja 2008, 20:46

Maj to okres pierwszych komunii, związanych z nimi przyjęć i... zatruć pokarmowych. Dlatego sanepid apeluje o przestrzeganie zasad.

Postępowanie według pewnych norm uchroni nas przed nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Oto główne niebezpieczeństwa, czające się na uczestników rodzinnych przyjęć, przygotowanych niezgodnie z zasadami higieny.

Salmonelloza

Powoduje kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Objawy występują zwykle po 6-72 godzinach. Są to bóle brzucha, gorączka, czasem nudności i wymioty. U niemowląt, małych dzieci, osób osłabionych lub w podeszłym wieku może rozwinąć się duże zakażenie, prowadzące do zapalenia dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, posocznicy.

Gronkowcowe zatrucia pokarmowe

Objawy występują zwykle po 2-6 godzinach od spożycia zakażonej żywności. Zatrucie charakteryzuje się gwałtownymi wymiotami, biegunką, bólami brzucha, nudnościami, zimnymi potami oraz uczuciem osłabienia.

Zatrucia jadem kiełbasianym

Wywołuje jad kiełbasiany - bardzo silna toksyna, produkowana przez bakterie beztlenowe. Źródłem zatrucia są najczęściej konserwy jarzynowe, mięsne, rybne oraz mięso wędzone i peklowane. Pokarm z jadem kiełbasianym ma często zapach zjełczałego tłuszczu i zawiera duże ilości gazu, który powoduje wydymanie puszek.
Objawy występują zwykle po 18-96 godzinach. Są to zaburzenia widzenia, opadanie powiek, trudności w przełykaniu i wymowie, ślinotok. Zatrucie może zakończyć się śmiercią.

Ekspert radzi - Co robić, by nie zachorować

Paweł Policzkiewicz - lubelski inspektor sanitarny

1) Należy wyeliminować wszystkie potrawy z dodatkiem surowych jaj, np. torty z kremami na bazie surowych jaj, majonezy własnej produkcji, tatary z jajkiem. Niedopuszczalne jest stosowanie jaj stłuczek.

2) Jaja używane do potraw należy dokładnie umyć przed wybiciem i wyparzać przez 10 sekund, a nawet dezynfekować.

3) Dania garmażeryjne – sałatki jarzynowe, ryby w galarecie, potrawy z mięs mielonych, pasztety, rolady, klopsy, wyroby podrobowe – po przygotowaniu szybko schłodzić i przechowywać w lodówce.

4) Surowe mięso, drób i jaja przechowywać w lodówce na oddzielnych półkach.

5) Wszystkie potrawy przygotowywać wyłącznie ze świeżych surowców wiadomego pochodzenia. Mięso powinno być badane weterynaryjnie.

6) Sprzęt i narzędzia używane do krojenia warzyw, ryb, mięsa, kurcząt dokładnie umyć i wyparzyć.

7) Potrawy łatwo psujące się przygotowywać w ilościach odpowiadających liczbie gości tak, aby nie były one spożywane przez kilka dni.

8) Osoby przygotowujące posiłki powinny przestrzegać higieny osobistej. Powinny często myć ręce, koniecznie po wyjściu z ubikacji, mieć osłonięte włosy, nałożony czysty fartuszek. W przygotowywaniu przyjęcia nie mogą brać udziału osoby chore, zwłaszcza z biegunką.

9) W przypadku wystąpienia bólów brzucha, gorączki, biegunki, wymiotów należy natychmiast zgłosić się do lekarza.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!