piątek, 15 grudnia 2017 r.

Lubelskie

Łopatka tylko z chłodziarki

  Edytuj ten wpis

Ma być czysto i zimno – mowa o warunkach, w jakich będzie można sprzedawać mięso na targowiskach w Dęblinie i Rykach. To efekt kontroli służb sanitarnych.
Miesiąc temu rycka Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna wspólnie z Powiatowym Inspektoratem Weterynarii w Rykach skontrolowały trzy targowiska: w Rykach przy ul. Dolnej oraz dwa targi w Dęblinie przy ul. Niepodległości i 15 Pułku Piechoty „Wilków”.


Sprawdzano głównie stoiska, które oferują mięso. Na wszystkich trzech targowiskach służby kontrolne dopatrzyły się masy uchybień. Zastrzeżenia dotyczą stoisk z mięsem, gdzie towar po prostu wykładany jest na ladę i sprzedawany prosto z niej. Brakowało urządzeń chłodniczych, mięso było przechowywane w niewłaściwej temperaturze: po prostu leżało na blaszanych ladach i było narażone na działanie czynników zewnętrznych: kurzu, słońca. W punktach handlowych brakowało też ciepłej wody czy podłączenia do kanalizacji. Sanepid zakazał handlu mięsem na stoiskach „pod chmurką” na wszystkich trzech targowiskach.
– Decyzje o zakazie sprzedawania mięsa zostały wydane i handel zlikwidowano. Teraz zgłaszają się do nas osoby, które deklarują spełnienie stawianych przez nas warunków i wymogów. Złożyły odpowiednie wnioski i sukcesywnie będziemy wydawać pozwolenia na sprzedaż. Na targowisku przy ul. 15 Pułku w Dęblinie zaczynają się pojawiać kioski handlowe, w nich będzie sprzedawane mięso. (mmd)
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!