sobota, 24 czerwca 2017 r.

Lubelskie

Makaron z salmonellą

Dodano: 18 listopada 2002, 20:59

Lubelski sanepid wykrył w makaronie jednej z wytwórni na Lubelszczyźnie bakterie salmonelli. Całą partię wycofano ze sklepów. Kontrole przeprowadzono w całym kraju na polecenie głównego inspektora sanitarnego. Miało to związek z wykryciem
w kilku wytwórniach pałeczek salmonelli. W naszym województwie inspektorzy sanitarni skontrolowali wszystkie zakłady produkujące makaron. Tylko jeden z nich wypuścił na rynek produkt
z salmonellą. Sanepid nie chce jednak zdradzić nazwy firmy.
– Pobraliśmy 270 prób – mówi Małgorzata Witusik, kierownik Działu Higieny Żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Lublinie.
– W jednej z nich stwierdzono bakterie salmonelli. Zakład,
z którego pochodziła próba, unieruchomiono, a całą partię wycofano z obrotu. Witusik uspokaja, że choć obecność bakterii w makaronie jest nieprawidłowością, nie stanowi jednak zagrożenia dla zdrowia ludzi. Salmonella ginie bowiem w temperaturze 70 stopni Celsjusza. Gotowanie jest więc skutecznym sposobem na ten rodzaj bakterii. (sad)
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!