Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lubelskie

4 maja 2024 r.
11:57

Przepisy na grilla: młoda kapusta

0 0 A A
9 przepisów na majówkę od mistrza Waldemara Sulisza
9 przepisów na majówkę od mistrza Waldemara Sulisza (fot. MS)

Nie ma lepszej rzeczy w maju niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. No chyba, że jest to chrupiąca golonka z grilla podana z młodą kapustą

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zaczynamy od młodej, zasmażanej kapusty. Obowiązuje tu zasada im mniej, tym lepiej. Mniej dodatków, mniej przypraw, albowiem chodzi o to, żeby nie zagłuszyć wspaniałego smaku młodej kapusty. Danie będzie tak pyszne, że rodzina poprosi cię o dokładkę.

 

Młoda kapusta zasmażana

SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 2 słodkie cebule, 1 pęczek koperku, pół kostki dobrego masła, szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki mąki, sól, biały pieprz.

WYKONANIE: kapustę obrać z zewnętrznych liście, pokroić na ćwiartki, opłukać. Każdą ćwiartkę pokroić na centymetrowe paski. Na głębokiej patelni przesmażyć na maśle pokrojone w kostkę cebule, dodać pokrojoną kapustę, podlać bulionem, dusić na wolnym ogniu pół godziny, pod koniec duszenia dodać pokrojony koperek. Na drugiej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić bulionem i dodać do kapusty. Wymieszać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Podawać z młodymi ziemniakami. A teraz pierogi z młodą kapustą.

 

Pierogi ze słodkiej kapusty według Marii Monatowej

Receptura z 1910 roku Dwie główki kapustki pokrajać na cząstki, obgotować na wpół słonej wodzie, posiekać na masę i udusić na maśle, na którem wpierw udusić drobno pokrajaną cebulę. Można dodać łyżkę ugotowanych i posiekanych drobno grzybków i trochę pieprzu.

Gdy kapusta już należycie przygotowana, odstawić aby wystygła, przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować, nakładać kapustą i lepić. A gdy wszystko gotowe, ugotować w słonej wodzie i odcedziwszy oblać na półmisku rozpuszczonem masłem z przyrumienioną bułeczką lub z przysmażoną cebulką. (Receptura z 1910 roku).

 

Młoda kapusta z grochem i śmietaną

SKŁADNIKI: 2 główki młodej kapusty, 50 dag grochu, pół litra śmietany, 2 łyżki masła, łyżka mąki, pęczek koperku, sól, pieprz, ocet jabłkowy na smak.

WYKONANIE: groch namoczyć na noc. Ugotować, odcedzić, rozetrzeć. Poszatkowaną kapustę ugotować i odcedzić. Groch dodać do kapusty, doprawić solą, pieprzem i koperkiem, dodać masło, dusić 10 minut, zaprawić mąką ze śmietaną. Podawać z młodymi ziemniakami.

 

Golonka z młodą kapustą

SKŁADNIKI: 2 golonki tylne, sól, biały pieprz z młynka, 30 g oleju, 0,25 litra gorącej wody, 1 cebula, 1 liść bobkowy, 2 goździki, 2 jagody jałowca, pół szklanki mocnego ciemnego piwa, 50 dag młodej, zasmażanej kapusty.

WYKONANIE: naciąć skórkę ostrym nożem w romby, mocno przyprawić solą i pieprzem. W dużej brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć golonki, podlać gorącą wodą. Naszpikować połówkę cebuli goździkami, drugą listkiem laurowym, razem z jałowcem dodać do brytfanny. Wstawić pieca w temperaturze 200 stopni na 2 godziny. Podczas pieczenia podlać resztą gorącej wody. Po godzinie pieczenia polewać golonki piwem po wierzchu, dzięki czemu utworzy się chrupiąca skorka. Po upieczeniu sos z brytfanny przecedzić, dodać wody, polać golonki na półmisku. Podawać z młodą, zasmażaną kapustą.

 

Wege kapuśniak z młodej kapusty

SKŁADNIKI: 50 dag młodej kapusty, 2 cebule, pół selera, 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 suszone grzyby, łyżka koncentratu pomidorowego, 6 jagód jałowca, listek, ziele, sól, pieprz, łyżeczka cukru, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki mąki, pęczek koperku.

WYKONANIE: namoczone na noc grzyby zalać szklanką przegotowanej wody, ugotować. Obrane warzywa zalać wodą, dodać przyprawy, ugotować. Miękkie warzywa wyjąć z wywaru. Posiekaną kapustę włożyć do rondla, zalać przecedzonym wywarem. Gotować 10 minut. Dodać pokrojone w paseczki grzyby i wywar z grzybów. Pogotować, dodać pokrojone warzywa, koncentrat, sól i cukier na smak. Zaprawić zasmażką z masła i mąki. Na koniec obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z młodymi ziemniakami na oddzielnym talerzu.

 

Pejzanka z Kozłówki

To zupa z młodą kapustą z piękną historią w tle. Historią z Kozłówki. To właśnie tam 12 września 1926 roku pobrali się Maria Brzozowska z Michałem Zamoyskim. W archiwum Muzeum Zamoyskich w Kozłówce przechowywane jest „Zawiadomienie o ślubie Marii Brzozowskiej z Michałem Zamoyskim” oraz „Menu przyjęcia weselnego”. Przybyłych gości, wśród których był generał Władysław Sikorski, podjęto pejzanką.

Jak ugotować weselną pejzankę? Ugotować bulion na włoszczyźnie. Młodą kapustę poszatkować. W rondlu roztopić masło, dusić kapustę podlewając wywarem, posolić. Zalać wywarem, dodać młode ziemniaki pokrojone w ćwiartki oraz młoda kalarepkę pokrojoną w kostkę. Doprawić solą z pieprzem. Mąkę wymuszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek zły, zahartować w wlać do zupy. Wymieszać, doprawić zupę pieprzem, obficie posypać posiekanym koperkiem.

 

Kotleciki z młodej kapusty

SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 10 dag czerstwej bułki, pół szklanki mleka, 3 dag tłuszczu, 2 jaja, 5 dag cebuli, sól, pieprz, tarta bułka, olej do smażenia.

WYKONANIE: kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować, ugotować (10 minut) w małej ilości osolonej wody, odparować i wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Pokrojoną cebulę zrumienić na tłuszczu. Bułkę, kapustę i cebulę przekręcić przez maszynkę. Dodać 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki, doprawić solą i pieprzem, starannie utrzeć. Z ostudzonej masy formować kotlecik, otaczać w tartej bułce, smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem pieczarkowym.

 

Młode kapuśniaczki

SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg mąki, 1 łyżka margaryny, 3 jaja, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, mała kostka drożdży. Farsz: młoda obgotowana kapusta, pęczek posiekanego koperku, sos grzybowy, pieprz, papryka słodka, kminek, olej, cebula, sól, mak na posypkę.

WYKONANIE: z podanych składników wyrobić farsz do kapuśniaczków. Dobrze doprawić. Drożdże rozmieszać z cukrem, wlać do mąki i dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia. Następnie grubo rozwałkować, wykrajać kółka, nakładać farsz, lepić kapuśniaczki jak pierogi. Posmarować białkiem jajka, posypać makiem, piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

 

Młoda kapusta i pokrzywa

To dobrana para. O dobroci młodej pokrzywy pisaliśmy wielokrotnie. Jej fanką jest Patrycja Janowska z Kazimierza Dolnego. – Jestem leniwą minimalistką, więc po prostu blanszuję, polewam olejem, najchętniej lnianym, solę, doprawiam pieprzem i pożeram. Ale uwielbiam też omlety z pokrzywą, wrzucam pokrzywę do zup wszelkich, do gotujących się kasz. Uwielbiam też młodą kapustę duszoną z masłem, do której dodaję pokrzywę. Proszę spróbować – mówi Patrycja Janowska.

Spróbowaliśmy, jest mega. Spróbowaliśmy także surówki z młodej kapusty z pokrzywą, która do wszelkich mięs smakuje obłędnie. Pół główki młodej kapusty należy poszatkować, dodać startą na średnich oczkach marchewkę i jadło, dodać po łyżce drobno posiekanego szczypiorku, koperku i młodych listków pokrzywy majowej. Dodać łyżkę oleju, doprawić solą i pieprzem, na koniec skropić odrobiną soku z cytryny i doprawić szczyptą cukru.

Na koniec placki z młodej kapusty i pokrzywy

Młodą kapustę należy posiekać, dodać garść posiekanej pokrzywy i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z posiekanym koperkiem. Z mąki, jajek, wody i soli zrobić ciasto jak na naleśniki, wymieszać z kapustą, doprawić solą z pieprzem. Smażyć jak placki ziemniaczane. Podawać ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego.
e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Wisła Grupa Azoty Puławy wraca z ostatniego wyjazdu w sezonie z punktem

Wisła Grupa Azoty Puławy wraca z ostatniego wyjazdu w sezonie z punktem

Trzy ostatnie mecze Wisła Grupa Azoty Puławy rozegrała na wyjazdach i dopisała sobie po nich pięć punktów. W piątek podopieczni trenera Mikołaja Raczyńskiego zremisowali w gościach z GKS 1962 Jastrzębie i na kolejkę przed końcem sezonu wciąż są ponad strefą spadkową

Motor wygrał z Resovią i zrobił krok w stronę baraży o PKO BP Ekstraklasę [zobacz bramki]
film

Motor wygrał z Resovią i zrobił krok w stronę baraży o PKO BP Ekstraklasę [zobacz bramki]

Piłkarze Motoru zrobili swoje. W piątkowy wieczór pokonali w Rzeszowie Resovię 3:1 i na razie wskoczyli do strefy barażowej. Porażkę poniosła Wisła Płock, więc drużyna Mateusza Stolarskiego w tabeli na pewno wyprzedzi jednego rywala. Czy kogoś jeszcze? Pozostaje czekać na wyniki pozostałych spotkań.

Pogrom na torze, radość na trybunach. Tak dopingowaliście Orlen Oil Motorowi [zdjęcia kibiców]
galeria

Pogrom na torze, radość na trybunach. Tak dopingowaliście Orlen Oil Motorowi [zdjęcia kibiców]

Kolejny mecz Orlen Oil Motoru Lublin i kolejna deklasacja rywala. Tym razem lubelskie Koziołki pokonały na własnym torze NovyHotel Falubaz Zielona Góra. Mecz był bardzo jednostronny, ale miał bardzo ciekawy wątek - powrót do Lublina Jarosława Hampela. Sprawdźcie jaka atmosfera panowała w piątkowy wieczór na stadionie przy Alejach Zygmuntowskich

Poważny wypadek z udziałem karetki pogotowia

Poważny wypadek z udziałem karetki pogotowia

Do poważnego wypadku doszło w piątkowy wieczór na ulicy Kunickiego w Lublinie. Karetka zderzyła się z pojazdem osobowym.

Orlen Oil Motor Lublin bez litości dla NovyHotel Falubazu Zielona Góra [zdjęcia]
galeria

Orlen Oil Motor Lublin bez litości dla NovyHotel Falubazu Zielona Góra [zdjęcia]

Piąty mecz i piąta wysoka wygrana Orlen Oil Motoru w PGE Ekstralidze. Lubelskie Koziołki wysoko pokonały na swoim torze NovyHotel Falubaz Zielona Góra, w barwach którego nad Bystrzycę wrócił legendarny Jarosław Hampel

Tragiczny finał poszukiwań zaginionego

Tragiczny finał poszukiwań zaginionego

68-letni mieszkaniec gminy Hrubieszów zaginął w styczniu br. Niestety, policja natrafiła na ciało mężczyzny.

Nietypowa licytacja w urzędzie. Można kupić stal

Nietypowa licytacja w urzędzie. Można kupić stal

Urzędnicy chcą się pozbyć ponad 30 ton stali. To w zasadzie zdemontowana kładka dla pieszych. Będzie można ją wylicytować 23 maja.

Warto odwiedzić dworzec. Wyprzedaż, wystawa i warsztaty dla dzieci
18 maja 2024, 10:00

Warto odwiedzić dworzec. Wyprzedaż, wystawa i warsztaty dla dzieci

Fundacja KZMRZ zaprasza na weekendowe wydarzenia organizowane w hali po nieczynnym dworcu autobusowym przy Lubelskiej w Puławach: garażową wyprzedaż, a także zwiedzanie budynku i wystawę sztuki współczesnej w ramach "nocy muzeów".

Jechał mimo zakazu i pod wpływem alkoholu

Jechał mimo zakazu i pod wpływem alkoholu

Mieszkaniec powiatu puławskiego został zatrzymany. Na decyzję sądu poczeka w areszcie.

Moto.DW – ruszamy z programem motoryzacyjnym
film

Moto.DW – ruszamy z programem motoryzacyjnym

Motoryzacja zawsze była obecna na łamach Dziennika Wschodniego. Czas przyszedł na nową formę, czyli program motoryzacyjny.

Orlen Oil Motor Lublin - NovyHotel Falubaz Zielona Góra [zapis relacji na żywo]

Orlen Oil Motor Lublin - NovyHotel Falubaz Zielona Góra [zapis relacji na żywo]

O godzinie 18 Orlen Oil Motor Lublin podejmować będzie na swoim torze NovyHotel Falubaz Zielona Góra w składzie, którego wystąpi doskonale znany w Lublinie Jarosław Hampel. Faworytem meczu są oczywiście gospodarze, którzy celują w piąte zwycięstwo z rzędu

Kierowca pod wpływem alkoholu zatrzymany dzięki reakcji świadka

Kierowca pod wpływem alkoholu zatrzymany dzięki reakcji świadka

W środę wieczorem policjanci otrzymali wezwanie do miejscowości Gromada w powiecie biłgorajskim, gdzie w okolicy stacji benzynowej zgłaszający zauważył nietrzeźwego kierowcę Forda.

Lubartów: Motocykliści rozpoczynają sezon i pomagają

Lubartów: Motocykliści rozpoczynają sezon i pomagają

W najbliższą sobotę w Lubartowie będzie słychać przyjemny ryk silników i czuć zapach spalin. Ulicami miasta przejadą setki jednośladów. Przed nami 15. Kapucyński Piknik Motocyklowy połączony ze zbiórką charytatywną.

Jak trzeba to i życie uratują. Świdniccy strażnicy miejscy i ich nietypowe interwencje
galeria

Jak trzeba to i życie uratują. Świdniccy strażnicy miejscy i ich nietypowe interwencje

W czwartek na terenie galerii handlowej w Świdniku pojawił się nietypowy gość. Potrzebna była interwencja straży pożarnej, miejskiej, a także weterynarza. Drugie wezwanie dotyczyło kota, który utknął na drzewie.

Prezydent "czyści" spółki. Nowy prezes w TBS
Zamość

Prezydent "czyści" spółki. Nowy prezes w TBS

Po Przedsiębiorstwie Gospodarki Komunalnej przyszedł czas na Towarzystwo Budownictwa Społecznego Zamościu. Tu także jest już nowy prezes.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium