środa, 13 grudnia 2017 r.

Lublin

Architektura Politechniki Lubelskiej jednak przy ul. Nadbystrzyckiej

  Edytuj ten wpis

Potwierdziły się nasze informacje sprzed kilku dni. Resort rozwoju regionalnego zgodził się na budowę Centrum Architektury w campusie przy ul. Nadbystrzyckiej. Oficjalną decyzję przywiózł dziś do Lublina wiceminister Krzysztof Hetman.

To świetna wiadomość, bo projekt od kilku miesięcy wisiał na włosku. Uczelnia chciała, żeby centrum powstało w administrowanym przez PL Pałacu Sobieskich przy ul. Bernardyńskiej. Ministerstwo i Polska Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości przyznały kilka miesięcy temu na inwestycję ponad 33 mln zł. Brakującą część miał dołożyć resort nauki.

Problem w tym, że o zwrot pałacu upomnieli się krewni spadkobierców. Sprawa utkwiła w sądzie. Pojawiła się groźba, że przyznane pieniądze przepadną. Politechnika wystąpiła do ministerstwa o zgodę na zmianę lokalizacji.

– To pierwszy taki przypadek, z którym się spotkałem. Tym bardziej należy pogratulować rektorowi, że podjął męską i odważną decyzję i wystąpił do nas z taką prośbą – przyznaje Krzysztof Hetman, wiceminister Rozwoju Regionalnego. – Zdecydowaliśmy, że proces sądowy nie może hamować rozwoju uczelni. Wschodnie Innowacyjne Centrum Architektury powstanie więc na terenie campusu politechniki.

Centrum zostanie zbudowane w miejscu obecnego parkingu przed stołówką politechniki, tuż obok Wydziału Budownictwa i Architektury.

Na 6 tys. mkw. znajdą się pracownie dydaktyczne (sale rzeźby, rysunkowe, modelarnia), laboratorium do trójwymiarowego skanowania budynków, aula na 200 osób, sale ekspozycyjne do prezentowania projektów i tzw. centrum medialne.

– W którym, korzystając z technologii komputerowych, będziemy pokazywali lublinianom, np. jaki Lublin był kiedyś i jaki może być – tłumaczy prof. Jan Wrana w PL. Pod gmachem będzie parking dla ok. 50 aut.

Przetarg na projekt budowlany i architektoniczny zostanie ogłoszony w listopadzie. Budowa ruszy w przyszłym roku. Obiekt ma być gotowy na rok 2012.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
hy
Rodney
studentka PL
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

hy
hy (1 listopada 2009 o 22:34) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
"zapchać kolejną wolną przestrzeń dającą trochę oddechu w betonowej dżungli. " ... czy parking wg Ciebie daje oddech od betonowej dżungli(chociaż bardziej w przypadku Lublina pasuje betonowa wieś). Lokalizacja nowego budynku w miejscu parkingu jest najlepszym rozwiązaniem ponadto zgodnym z pierwotnymi założeniami jakie powstały przy projektowaniu kampusu politechniki, tam właśnie miał stać budynek. Lepiej przy ulicy widzieć nowoczesny wydział niż parking z mnóstwem aut.

Z drugiej strony jak ten wydział zostanie zrobiony jak wszystko na politechnice to możemy się spodziewać obłożonego styropianem i pomalowanego na żółto, nieprzemyślanego, zrobionego na szybko bubla.
Rozwiń
Rodney
Rodney (17 października 2009 o 14:06) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ale bzdura, chcą zabudować ostatnią wolną przestrzeń a na tyłach mają hektary wolnego miejsca (tzw. tereny zielone), z których można coś uszczknąć bez szkody. Ale najlepiej zlikwidować kolejny parking w czasach wzrastającej liczby aut i zapchać kolejną wolną przestrzeń dającą trochę oddechu w betonowej dżungli. Polskie myślenie...
Rozwiń
studentka PL
studentka PL (16 października 2009 o 20:52) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
O matko... Jesli w tym budynku nie bedzie kilku pietrowego parkingu w miejsce zlikwidowanego parkingu to gratuluje pomyslodawcom zabudowania kazdego wolnego cm2.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!