środa, 13 grudnia 2017 r.

Lublin

Bank bez żywności

  Edytuj ten wpis
Dodano: 4 grudnia 2002, 17:25
Autor: Lidia Dzierba

Lubelski Bank Żywności nie prowadzi zbiórki żywności dla najbardziej potrzebujących. Już teraz mógłby otrzymać kilka ton mięsa, ale pomieszczenia stoją puste. Nie ma pieniędzy na prąd i wodę.

Wszystko z powodu problemów finansowych. Lubelski Bank Żywności został zarejestrowany w maju tego roku. Mieści sie przy ul. Łabędziej 16 A. Miał gromadzić żywność dla najbardziej potrzebujących.
– Nie mamy za co opłacić prądu, odcięliśmy dopływ wody – mówi Marzena Pieńkosz-Sapieha, prezes lubelskiego oddziału. – A bez tego nie ma mowy o funkcjonowaniu.
– Bank jest potrzebny, ale nie mamy pieniędzy na jego utrzymanie – tłumaczy Antoni Rudnik, dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie. – Wszystkie kwoty, jakimi dysponujemy, otrzymaliśmy na określony cel. Gdybyśmy wydali na co innego, mielibyśmy kłopoty. O pomoc zwróciliśmy się do Wydziału Spraw Społecznych UM.
– Jeśli dotychczasowe przepisy się nie zmienią, mamy związane ręce – twierdzi Jerzy Kuś, dyrektor Wydziału Spraw Społecznych. – Szukamy rozwiązań. Dowiemy się, jak inne miasta poradziły sobie ze sztywnymi przepisami.
Decyzje co do przyszłości placówki mają zapaść jeszcze w grudniu.
– Teraz moglibyśmy otrzymać kilka ton mięsa, ale bez odpowiednich warunków przechowywania i akceptacji sanepidu nie możemy go przyjąć – dodaje Pieńkosz-Sapieha. – Mimo że dysponujemy chłodnią.
Gdyby bank dostał dofinansowanie, wówczas stałby się źródłem wsparcia dla ludzi, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji życiowej. Np. stracili pracę i nie mają za co utrzymać rodziny. Tutaj mogliby dostać darmowe jedzenie. Artykuły spożywcze pochodziłyby np. z nadwyżek żywności z Agencji Rynku Rolnego.
W innych bankach w kraju do magazynów BŻ trafiają produkty w uszkodzonych opakowaniach i takie, którym niebawem wygaśnie termin przydatności do spożycia. Wszystkie przyjmowane artykuły nadają się do spożycia i są pod stałą kontrolą. To najczęściej tłuszcze, produkty mięsne, słodycze dla dzieci oraz np. mydło.

Czym jest bank

Bank Żywności działa bezinteresownie. Jego celem jest zmniejszenie liczby osób głodujących i niedożywionych oraz przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności. Pierwsze banki powstały ok. 100 lat temu w USA. Idea przeniosła się do Europy, banki funkcjonują w większości krajów. Najwięcej we Francji ok. 70. W Polsce działa już 14 banków żywności, 10 nowych placówek właśnie powstaje.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!