sobota, 3 grudnia 2016 r.

Lublin

Co ugotują VIP-y

Dodano: 14 czerwca 2002, 21:52

Do wielkiej zabawy Dziennika i Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników został jeden dzień. Spotykamy się na deptaku wokół zdroju z koziołkiem, by wspólnie wybrać Kulinarnego VIP-a
roku 2002.

Trwają ostatnie przygotowania do "Gotowania z VIP-ami”, imprezy, która wieńczy tegoroczne Dni Lublina. Mistrzowie kuchni z najlepszych lubelskich restauracji szykują sprzęt, wiktuały i firmowe stroje. W niedzielę na lubelskim deptaku stanie dziesięć stanowisk do gotowania, w tym dwa grille.
- Do imprezy podchodzimy bardzo poważnie. Będziemy starali się jak najbardziej pomóc lubelskim VIP-om, ale niech to będzie przede wszystkim dobra zabawa - mówi Andrzej Malinowski, wiceprezes SPKiC Regionu Lubelskiego.
W kulinarnych "zapasach” wystąpi osiem drużyn, z których każda składa się z jednego VIP-a i profesjonalnego kucharza. Drużyny mają do dyspozycji ten sam zestaw składników (mięso, warzywa, przyprawy), z których w ciągu godziny należy stworzyć autorską potrawę. Przypominamy, że do gotowania stają: prof. Maria Szyszkowska, senator RP, Izabella Sierakowska, poseł na Sejm RP, Krystyna Głowniak, Mistrzyni Mowy Polskiej, Krzysztof Cugowski, legenda polskiego rocka, Jerzy Rogalski, aktor Teatru Osterwy i serialu "Plebania”, prezydenci Lublina Andrzej Pruszkowski i Zbigniew Wojciechowski oraz Stanisław Sowa, redaktor naczelny Dziennika.
Ugotowanych potraw najpierw spróbuje Loża Smakoszy, w skład której weszli: red. Małgorzata Orłowska z TV Lublin, red. Grzegorz Józefczuk z Gazety w Lublinie, red. Wojciech Klusek z Kuriera Lubelskiego, red. Paweł Puzio i Waldemar Sulisz z Dziennika i restaurator Kazimierz Gajek, właściciel Dworu Anna w Jakubowicach Konińskich.

Vip-owskich przysmaków skosztują też mieszkańcy miasta. Do dyspozycji lublinian i kulinarnych popisów oddamy dwa grille, na których można będzie pochwalić się kulinarnymi talentami. Wspaniały karczek zapowiedział radny Jacek Sobczak, będzie wiejska kaszanka i kiełbaski.
O tym, kto zostanie vip-em roku, zdecydują Czytelnicy. Służy do tego specjalny kupon, który wydrukowaliśmy wczoraj i drukujemy obok także dziś. Należy go wyciąć, zabrać na deptak, spróbować potraw, wypełnić i wrzucić do urny. Warto to zrobić, bo wypełnione kupony wezmą udział w losowaniu upominków.
Zapraszamy do wspólnej zabawy w reprezentacyjnym miejscu Lublina. Synoptycy zapowiadają dobrą pogodę, więc spacer na deptak i dobre jedzonko z VIP-ami to najlepszy sposób na spędzenie najbliższej niedzieli.
Sponsorzy: Multi Frigo, Macro, Zakłady Mięsne Marysin i Podravka.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24

CENEO