sobota, 21 października 2017 r.

Lublin

Europejski Festiwal Smaku: Tatarskie naleśniki na otwarcie

  Edytuj ten wpis
Dodano: 9 września 2011, 18:36

Przez trzy dni mieszkańcy Lubelszczyzny mogą spróbować najlepszych potraw <br />
regionu i nie tylko. (Jac
Przez trzy dni mieszkańcy Lubelszczyzny mogą spróbować najlepszych potraw
regionu i nie tylko. (Jac

Od piątku Lublin jest europejską stolicą dobrej kuchni i smaków. Na Starym mieście rozpoczął się trzydniowy festiwal promujący lokalne produkty. Przy gotowaniu można spotkać nawet lubelskich ViP-ów.

Festiwal rozpoczęli uczniowie szkół gastronomicznych z Lubelszczyzny, którzy w restauracji Czarcia Łapa rywalizowali w konkursie "Smaki Lubelszczyzny”.

– Wszystkie przepisy, według których gotowali, przygotował prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu – mówi Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny Europejskiego Festiwalu Smaku.

Uroczyste otwarcie imprezy miało miejsce na Placu po Farze. Na scenie prezentowano m.in. kuchnię żydowską, orientalną i tatarskie naleśniki Jana III Sobieskiego z Markuszowa.

– Naleśniki to nasz sztandarowy produkt, poprzez który chcemy promować gminę – opowiada Sławomir Łowczak, dyrektor Gminnego Domu Kultury w Markuszowie. – Z tym wyjątkowym daniem związana jest ciekawa legenda. Zrobiła je żona Tatara służącego w polskim wojsku, dowodzonym przez Jana III Sobieskiego. Kiedy król posmakował naleśników nie mógł ich przestać jeść.

Festiwalowe opowieści o przysmakach połączono z degustacją. – Oprócz naleśników przywieźliśmy do spróbowania też zupę z kozim serem, nasz drugi lokalny produkt, który robi furorę na wszystkich imprezach – zachwala Łowczak.

Po południu na scenie koncert dał Michał Hochman, znany z przeboju "Konik na biegunach”. Wieczorem za gotowanie wzięły się lubelskie VIP-y. Pod osłoną nocy widzowie na Placu po Farze obejrzą występ zespołu Dwootho z Lublina (godz. 21)

W piątek i sobotę kolejne festiwalowe atrakcje.

Wśród nich międzynarodowy turniej nalewek w Old Pubie, koncerty Franki de Mille (Wielka Brytania) i polsko-ukraińskiego tria Dagadana oraz festiwal pierogów na tzw. mobilnej scenie pod ratuszem.

Kulinarną gwiazdą festiwalu jest Paweł Loroch z "Pytania na śniadanie”, który przyrządzi omlety, za którymi również przepadał Jan III Sobieski i jego żona Marysieńka. Z kolei miłośnicy literatury będą mieli okazję spotkać się z Małgorzatą Kalicińską i Ernestem Bryllem.
Całość zwieńczy niedzielny koncert Stana Borysa. Początek benefisu legendy polskiej piosenki o godz. 20 na Starym Mieście.

Europejski Festiwal Smaku 2011: artykuły, wywiady, program
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Janek
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Janek
Janek (10 września 2011 o 01:27) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
http://www.youtube.com/watch?v=_XDXZvN0qTc&feature=related
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!