środa, 13 grudnia 2017 r.

Lublin

Lubelscy uczniowie rywalizowali w kuchni. Wygrała Grecja

  Edytuj ten wpis
Dodano: 15 kwietnia 2011, 16:02

Najlepsza w turnieju okazała się drużyna gotująca po grecku. Na zdjęciu na pierwszym planie – od lew
Najlepsza w turnieju okazała się drużyna gotująca po grecku. Na zdjęciu na pierwszym planie – od lew

Czuczia z sosem tzatziki i deser z melona. Takie dania przygotowały Agata, Kasia i Sylwia. I zwyciężyły w konkursie gastronomicznym organizowanym przez lubelski Zakład Doskonalenia Zawodowego.

– Wcześniej robiliśmy konkursy tematyczne poświęcone np. daniom tylko z kaszy czy ziemniaków, albo konkurs na dania "zgodne z rytmem serca” – mówi Halina Sławomirska, dyrektor lubelskiego ZDZ. – Teraz wymyśliliśmy, że skoro od 1 lipca Polska obejmuje prezydencję w Unii Europejskiej, zróbmy konkurs poświęcony kuchniom Europy.

Do rywalizacji stanęli uczniowie z różnych klas (od 1 do 4) szkoły zawodowej i technikum działających w ZDZ. Podzieleni na dwu- i trzy-osobowe zespoły najpierw losowali, którym krajem się zajmą. Potem musieli zaplanować dania, obliczyć koszt ich wykonania (składniki kupowała szkoła), aż wreszcie – zrobić. Dziś poznaliśmy efekty ich prac. O wynikach decydował smak, zapach i wygląd potraw.

Wygrała kuchnia grecka przygotowana przez Agatę Kwiek, Katarzynę Basiak i Sylwię Wąchałę. – Przygotowałyśmy czuczię z sosem tzatziki, a także deser z melona – mówi Agata. – Czuczia to kotlety z kurczaka otoczonego majerankiem, czosnkiem i mąką.

Drugie miejsce zajęła Bułgaria. – Zrobiłyśmy perżole, czyli schab w czosnku, najpierw smażony, a potem duszony – wyjaśnia Magda Skowronek. – Oprócz tego cukinie nadziewane farszem z fety i pomidorów oraz sos, w Grecji nazywany tzatziki, a w Bułgarii znany jako tarator.

Trzecie miejsce dla kuchni rosyjskiej, a wyróżnienie – dla francuskiej. Oprócz tych krajów uczniowie przygotowywali dania z Czech, Anglii, Włoch i Turcji.

– Kebab byłby zbyt prosty. Chcieliśmy zrobić coś oryginalnego – mówi Basia Ciecieląg z drużyny tureckiej. – Padło na pilaw z kurczaka. Skąd taki pomysł? Znaliśmy to danie z zajęć, trochę także z Internetu – dodaje Paulina Dyś.

– Właśnie na tym polega idea całego konkursu – podkreśla dyrektor Sławomirska. – Uczniowie musieli nie tylko przygotować jak najlepsze potrawy, ale także poznać kuchnie poszczególnych krajów, upodobania ich mieszkańców i same kraje. To świetna lekcja.

Przydatna przy szukaniu pracy? – Zobaczymy. Jeszcze nie wiem, co będę robiła po skończeniu szkoły – mówi Magda Skowronek. – Pewnie, że marzy mi się praca w jakiejś fajnej restauracji. A w przyszłości może własna knajpka – dodaje Sylwia Wąchała. – A na razie mogę korzystać z tej wiedzy na co dzień. Na pewno się przyda.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
rzemieślnik
Kucharz
ghg
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

rzemieślnik
rzemieślnik (18 kwietnia 2011 o 19:17) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ZDZ zawsze dobrze szkolił swoich uczniów. To przyszli profesjonaliści i dobrzy fachowcy. Gratulacje.
Rozwiń
Kucharz
Kucharz (15 kwietnia 2011 o 21:02) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ślicznotka na puierowszysm planie , bardzo a kolezanka z panią : ślicznotki ... Pozdrowiena starszy rocznik Zdz , a zarazem powodzenia Piękne..
Rozwiń
ghg
ghg (15 kwietnia 2011 o 18:53) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Brunetka na pierwszym planie... UROCZA:)
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!