poniedziałek, 11 grudnia 2017 r.

Lublin

Mięso z Carrefour'a i Reala mogło zawierać dioksyny

  Edytuj ten wpis
Dodano: 17 stycznia 2011, 22:29

We wtorek inspektorzy sanepidu skontrolują mięso w pozostałych lubelskich hipermarketach, ale też w
We wtorek inspektorzy sanepidu skontrolują mięso w pozostałych lubelskich hipermarketach, ale też w

Powiatowy Inspektor Weterynarii w Lublinie zabezpieczył próbki mięsa, pobranego z dwóch lubelskich hipermarketów. Za dwa tygodnie badania wykażą, czy zawierało dioksyny.

Okazało się, że w paszach dla zwierząt wykryto silnie rakotwórcze związki chemiczne, które powstają m.in. przy spalaniu śmieci. Źródłem skażenia był tłuszcz użyty do produkcji paszy.

- Mięso sprzedawane w lubelskim hipermarkecie Carrefour przy ul. Witosa i Realu przy ul. Chodźki może być skażone dioksynami – mówi Barbara Sawa –Wojtanowicz, kierownik działu żywności w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

- Jeśli nawet okaże się, że mięso faktycznie zawiera dioksyny, to najprawdopodobniej są to śladowe ilości, nie zagrażające życiu ani zdrowiu ludzkiemu – uspokaja Barbara Sawa – Wojtanowicz.

We wtorek inspektorzy sanepidu skontrolują mięso w pozostałych lubelskich hipermarketach, ale też w sklepach w Zamościu.

W poniedziałek ubiegłego tygodnia, towar skażony dioksynami trafił z Niemiec do kilku sklepów w Polsce. Kontrole trwają w całym kraju. Na początku stycznia w Niemczech okazało się, że paszach dla zwierząt wykryto silne rakotwórcze substancje chemiczne, wytwarzające się między innymi podczas spalania śmieci.

Źródłem skażenia mógł być tłuszcz, użyty do produkcji paszy.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
bambo75
mario
Gość
(15) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

bambo75
bambo75 (1 sierpnia 2011 o 10:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='Gość' timestamp='1295305177' post='425277']
Kiedy ludzie się w końcu nauczą i zrozumieją że we wszystkich hipermarketach jest sprzedawany totalny syf? swego czasu bywałem w tych miejscach ale już nie chodzę bo widok ludzi jedzących pieczone kurczaki na miejscu totalnie mnie załatwił... Toż to nawet dziecko w Polsce wie że jak kurczak zrobi się zielony to się go piecze i sprzedaję w markecie za grosze... Swoją drogą to podziwiam sprzedawców że się nie porzygają na widok tej całej klienteli;)
[/quote]
Sporo lat mieszkałem blisko wiejskiej masarni we wsi na Podkarpaciu. I powiem tak: jesteś naiwny jak cała reszta naiwniaków z miast,którzy przyjeżdżali i stali nawet ponad pół godziny w kolejce święcie przekonani,że kupią "świeże mięsko z prawdziwej polskiej wiejskiej świnki naturalnie hodowanej". Nie było by w tym nic złego,gdyby nie to,że codziennie rano przyjeżdżało auto na "puławskich numerach" i wyładowywali z niego półtusze wieprzowe. A wiadomo skąd to mięso wcześniej do Puław przyjechało??? Dodam jeszcze,że nasza wiejska masarnia-jak mało która-ma wysokie unijne certyfikaty jakości.
Rozwiń
mario
mario (31 lipca 2011 o 23:09) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='Gość' timestamp='1295305177' post='425277']
Kiedy ludzie się w końcu nauczą i zrozumieją że we wszystkich hipermarketach jest sprzedawany totalny syf? swego czasu bywałem w tych miejscach ale już nie chodzę bo widok ludzi jedzących pieczone kurczaki na miejscu totalnie mnie załatwił... Toż to nawet dziecko w Polsce wie że jak kurczak zrobi się zielony to się go piecze i sprzedaję w markecie za grosze... Swoją drogą to podziwiam sprzedawców że się nie porzygają na widok tej całej klienteli;)
[/quote]
Rozwiń
Gość
Gość (29 maja 2011 o 19:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='Stanislaw' timestamp='1295374936' post='425754']
Rzecz najwazniejsza, nikt nie udowodnil, ze dioksyny sa rakotworcze.[/quote]

Dioksyny nie tylko są silnie rakotwórcze, ale mają działanie mutagenne, teratogenne a także alergiczne i powodują obniżenie zdolności immunologicznych organizmów ludzi i zwierząt.

Tschiriey F.H. „Dioxin" Science 1986, Vol 254 No. 2, s. 21.
Eduijee G.H. ,,Dioxins in the Environment" Chemistry in Britain 1988, s. 1223.

Schwenk M. „Wie gefaehriich ist DIOXIN wirklich" Bild der Wissenschaft 1984, no.11,s. 64.
Rawk R.W. „DOW Finds Support, Doubt for Dioxin Ideas" Chemical & Engineering News 1979, Febr. 12, s. 23.
Graham M. i wsp. „Background Human Exposure to 2,3,7,8-TCDD" Che-mosphere 1985, Vol. 14, no 6/7, s. 925.
Rappe Ch. „Anałysis of Połychlorinated Dioxins and Furans" Enyiron. Sci. & Tech. 1984, Vol 18, No 3, s. 78A.
Karasek F.W., Onuska L. „Tracę Anałysis of the Dioxins" anal. Chem. 1982, vol. 54, No 2, str. 309A.
Barbeni M., Borgarello E. „Photochemical Degradation of Chlorinated Dio-xins, Biphenyls, Phenols and Benzene on Semiconductor Dispersion" 1985, Bayreuth „Dioxin 85" Koni. Zeszyt s. 143.
Patterson D. „HRGC/HRMS Anałysis of Human Adipose Tissue for 2,3,7,8-TCDD". Anal. Chem. 1986, vol. 58, s. 705.
Rozwiń
Gość
Gość (29 maja 2011 o 19:02) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Norma i tak dopuszcza rakotwórcze dioksyny w mięsie, a i tak jest często kilkakrotnie przekraczana.
Rozwiń
Stanislaw
Stanislaw (18 stycznia 2011 o 19:22) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Rzecz najwazniejsza, nikt nie udowodnil, ze dioksyny sa rakotworcze. Prosze nie robic magla w glowie czytelnikow.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (15)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!