niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Lublin

Na Starym Mieście będzie mały browar

Dodano: 27 stycznia 2009, 12:04

Nowa restauracja z własnym browarem ruszy w kwietniu. To pierwszy taki lokal po tej stronie Wisły. W kamienicy przy ul. Grodzkiej 15 trwa montaż instalacji do warzenia piwa.

Ul. Podwale została zamknięta dla ruchu. Olbrzymie kadzie przeniesiono do piwnic budynku, z pomocą kilkunastometrowego dźwigu. W podziemiach znalazło się 11 zbiorników oraz nowoczesna warzelnia.

- Będzie kilka gatunków piwa - pszeniczne, jasne, ciemne - mówi Bogdan Szponar, który ma czuwać nad pracą browaru - Wszystkie oparte na naszych własnych, oryginalnych recepturach. Unikalny smak zagwarantuje też kilkutygodniowe leżakowanie.

Właścicielem kamienicy przy Grodzkiej 15 jest firma Kobud z Łęcznej. Budynek przejęła przed czterema laty. W listopadzie 2007 rozpoczął się remont. Wzmocniono fundamenty i wzgórze, na którym wznosi się kamienica.

- Dzięki temu mogliśmy wydrążyć drugi poziom piwnic - mówi Tadeusz Legieć, prezes Kobudu - Dobudowaliśmy też dodatkowe skrzydło. Cały obiekt ma teraz ponad 900 mkw powierzchni.

Pod ziemią i w piwnicach będzie piwiarnia. Dwa piętra zarezerwowano na restaurację. Na poddaszu powstaną luksusowe apartamenty dla gości. Kamienica będzie wyposażona w windę i w pełni dostosowana do potrzeb niepełnosprawnych.

Jedną z głównych atrakcji browaru będzie samo warzenie piwa. Klienci będą mogli obserwować, jak powstaje złoty trunek. Będzie też piwo na wynos. Rozlewane do litrowych butelek, zamykanych na stylowe zatrzaski. Najwięksi smakosze będą mogli kupić 10 i 20 litrowe kegi.

Lokal ma ruszyć 2 kwietnia. Pozostały jeszcze prace wykończeniowe i malowanie elewacji. Najważniejszą sprawą jest jednak zasilanie. Browar pochłania ok. 250 kilowatów. Nie wiadomo, czy Lubzel będzie w stanie dostarczyć na czas niezbędną moc. Konieczna jest budowa nowej stacji trafo.

- Ze swojej strony zrobiliśmy specjalny wykop pod kamienicą - dodaje Legieć - Biegnie nim 5 olbrzymich rur. Można nimi poprowadzić instalację, do zasilania ul. Grodzkiej i Kowalskiej.

Inwestor zapowiada, że oryginalne trunki i kuchnia nie będą jedyną atrakcją browaru. Piwosze będą też mogli podziwiać wystawę eksponatów, odkrytych przez archeologów w trakcie przebudowie kamienicy. Wśród nich są m.in. unikalne w skali Europy, XVI wieczne kafle piecowe.
Czytaj więcej o:
mac
koszalinianin
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

mac
mac (28 stycznia 2009 o 11:20) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
koszalinianin napisał:
"Najwięksi smakosze będą mogli kupić 10 i 20 litrowe kegi"- jak zobaczycie za jaką cenę to się Wam odechce tego piwa!!! Koszalin już to przerobił.



A co się spodziewałeś, że za wyjątkowe, niepasteryzowane i nie filtrowane piwo zapłacisz tyle co za siki z fabryki w Warce czy Tychach?? A poza tym w Koszalinie nie jest drogie. Tylko Warszawskie browary pojechały z ceną.
Rozwiń
koszalinianin
koszalinianin (27 stycznia 2009 o 19:01) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
"Najwięksi smakosze będą mogli kupić 10 i 20 litrowe kegi"- jak zobaczycie za jaką cenę to się Wam odechce tego piwa!!! Koszalin już to przerobił.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!