czwartek, 29 czerwca 2017 r.

Lublin

Najmniejsza fabryka słodyczy w Lublinie już działa

Autor: (dd)

Od kilku dni działa w Lublinie wytwórnia karmelków i lizaków "Cukier Lukier. Znajdująca się przy ul. Plażowej cukierkownia jest najmniejszą fabryką słodyczy w mieście.

− Wszystkie cukierki i lizaki robimy ręcznie − zapewnia Justyna Hałas, właścicielka cukierkowni. − Nie ma w nich żadnej chemii, wszystkie barwniki i aromaty są pochodzenia naturalnego.

W cukierkowni można nie tylko kupić słodycze. Każdy klient może na miejscu zobaczyć jak wytwarza się łakocie, a nawet samemu wcielić się w cukiernika. Warsztaty są organizowane każdego dnia w godzinach: 10, 12, 14, 16. Proces produkcji nie jest skomplikowany. − Gotujemy masę karmelową, gdy rozgrzeje się do 150 stopni wylewamy na blat i dodajemy naturalne barwniki, i aromaty. Jeśli chcemy mieć cukierki, wystarczy pociąć na kawałki zastygniętą masę. Żeby zrobić lizaka, trzeba zawinąć masę w odpowiedni wzór − tłumaczy właścicielka. − Nikt nie ma z tym żadnych problemów, czasem tylko dzieciom musimy pomóc nałożyć lizaka na patyczek.

Największą popularnością cieszą się smaki: arbuzowe, truskawkowe i kaktusowe, ale nie brakuje też mniej standardowych np. sernikowego lub chałwowego.

Lublin jest czwartym miastem, w którym funkcjonuje "Cukier Lukier”. Wcześniej manufaktury słodyczy powstały tylko w Warszawie, Wrocławiu i Szczecinie.
Czytaj więcej o: Lublin biznes słodycze
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!