wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Lublin

Produkty ze sklepu w trzech kolorach?

Dodano: 21 marca 2013, 16:15
Autor: (IZI)

 (Archiwum)
(Archiwum)

Produkty w sklepach powinny być oznakowane kolorami sygnalizacji świetlnej – zaproponował wczoraj prof. Piotr Książek z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie podczas międzynarodowej konferencji o zdrowej i bezpiecznej żywności.

Konferencję już po raz drugi zorganizowało Centrum Wdrożeń i Innowacji UM. Organizatorzy chcą nagłaśniać problemy związane z naszą codzienną dietą i zachęcać do zdrowego jedzenia. – Co prawda, nawyki żywieniowe Polaków w ciągu roku się nie zmieniły, ale za to rozwinęła się publiczna dyskusja na ten temat – mówi Adam Fałkowski, prezes centrum wdrożeń.

Na temat bezpieczeństwa i jakości jedzenia wypowiadali się m.in. eksperci z inspekcji weterynaryjnej i sanitarnej. – Żywność, która znajduje się na rynku, jest bezpieczna – zapewniała Irmina Nikiel, dyrektor sanepidu w Lublinie.

– Za bezpieczeństwo odpowiadają producenci, a inspekcje monitorują jej jakość i skład, m.in. pod kątem zawartości metali ciężkich, konserwantów i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Uczestnicy konferencji przyznawali jednak, że mniej zdrowa żywność, z chemicznymi dodatkami jest dobrze promowana. Dlatego warto wprowadzić mechanizm, który ułatwiłby wszystkim świadome wybieranie produktów w sklepie. – Chcemy, żeby przeciętny Kowalski biorąc do ręki produkt, wiedział, że jest zdrowy i naturalny – mówił prof. Książek.

– Nasza koncepcja polega na oznakowaniu żywności kolorami świateł drogowych. Kolor zielony oznaczałby żywność ekologiczną, żółty żywność dopuszczalnej jakości, a czerwony żywność tańszą, która może zawierać elementy szkodliwe.
Czytaj więcej o:
msrcin
krzyś
wołowinka
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

msrcin
msrcin (23 marca 2013 o 23:29) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
To moze miec sens polecam ponizszy artykul

Article: People Think Candy Bars With Green Nutrition Labels Are Healthier

People Think Candy Bars With Green Nutrition Labels Are Healthier

http://www.popsci.com/science/article/2013-03/people-connect-green-packaging-healthy-food-even-candy-bars?dom=tw&src=SOC
Rozwiń
krzyś
krzyś (22 marca 2013 o 20:23) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Człowiek nie świnia wszysko zje
Rozwiń
wołowinka
wołowinka (22 marca 2013 o 17:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
jak żywność może zawierać "elementy szkodliwe"??????co to za żywność???? czy ten "naukowiec" słyszy co mówi???
Rozwiń
Gość
Gość (22 marca 2013 o 15:30) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='krzesimir' timestamp='1363958537' post='748696']
Polska żywność jest najlepsza na świecie. Sól drogowa, padlina w wędlinach,konina w wołowinie, trutka na szczury w ciastkach...Mniam, mniam, mniam.
[/quote]TUSKU, jak żyć ??????
Rozwiń
ZdrowoOdchudzeni.pl
ZdrowoOdchudzeni.pl (22 marca 2013 o 15:16) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A znaleźć produkty czyste, bez pestycydów, nie napromieniowane, etc... graniczy prawie z cudem.
Ale gdzie niegdzie coś się już zmienia.
Wykonujemy fikołki w poszukiwaniu zdrwszych produktów i... www.zdrowoodchudzeni.pl - zapraszamy:-)
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!