czwartek, 14 grudnia 2017 r.

Lublin

Ryby z ciasta, ośmiornice z marcepanu. Turniej piekarski i cukierniczy w Lublinie

Dodano: 12 stycznia 2016, 20:48
Autor: ask

Torty z bohaterami bajki „Gdzie jest Nemo?” i „SpongeBob Kanciastoporty” oraz słodkie skrzynie pełne skarbów można było we wtorek zobaczyć w wykonaniu adeptów piekarnictwa i cukiernictwa

W Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego trwały we wtorek eliminacje wojewódzkiego etapu XXI Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz XIX Edycji Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki i XIX Edycji Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego.

- Przyjechało do nas 22 młodych cukierników i 11 piekarzy z całego województwa. Podziwiam ich, bo niektórzy musieli wyruszyć z domu skoro świt i wracali w środku nocy. Poświęcili swój czas żeby pokazać nam co umieją – chwalił Marek Szymański, dyrektor szkoły i podkreśla, że poziom zawodników był bardzo wysoki i wyrównany. Jurorzy mieli trudny wybór, ich werdykt miał zapaść na długo po zamknięciu tego numeru gazety.

Podczas turnieju zawodnicy oprócz wiedzy teoretycznej musieli wykazać się także umiejętnościami praktycznymi. Piekarze mieli pięć godzin na uformowanie i przygotowanie do wypieku bułek pszennych, kajzerek, bułek plecionek, chałek ze splotami od 5 wałków, rogali i drożdżówek.

- Najtrudniejsze są plecionki – przyznawał Łukasz Kruszyna z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie. – Dużo ćwiczyłem w domu, ale nie mogę powiedzieć, że umiem je robić z zamkniętymi oczami. Jest bardzo dużo różnych splotów. Trudno je opanować.

- Trema przed konkursem jest ogromna – mówiła Kinga Brzozowska, reprezentantka Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zamościu. – Oprócz plecionek bardzo trudne jest także przygotowanie dekoracji do chleba. Musimy przygotować prace o tematyce „Głębia oceanu”. To trudne zadania. Oprócz zawodowych umiejętności trzeba wykazać się olbrzymią wyobraźnią i zdolnościami artystycznymi. Mnie zainspirowała bajka „Gdzie jest Nemo?”.

Jeszcze trudniejsze zadanie mieli cukiernicy. Musieli oni złożyć i udekorować tort, przygotować figurki marcepanowe i napis okolicznościowy z czekolady oraz wykonać ciastka bankietowe na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną.

- Do stworzenia tortu inspirowanego SpongeBobem Kanciastoportym namówiła mnie moja trzyletnia siostra. SpongeBob to bohater jej ulubionej bajki – śmiała się Beata Czyż z ZSZ we Włodawie.

- Niebieska galaretka to morze, a na niej skorupiaki i rozgwiazdy. To moja wizja „Głębi oceanu”. Mam nadzieję, że spodoba się także jurorom – mówiła Monika Czech z ZRSZ w Białej Podlaskiej.

- Przygotowania do konkursu zaczęłam już w listopadzie. Wymyśliłam, że przygotuję tort-skrzynię, na pokrywie której będzie ośmiornica, a z której wychodzić będę morskie stworzenia – opowiada o swojej pracy Agnieszka Skurek z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie. – Chciałam żeby moja praca była bardzo kolorowa i jaskrawa, bo kto powiedział, że pod wodą wszystko ma być niebieskie?

torcik
lala
Gość
(12) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

torcik
torcik (15 stycznia 2016 o 15:39) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

zupełnie bez złośliwości... paniom nie brakuje pracowitości... ale talentu troszkę brakuje

Nauczą się jeszcze dekorować! Najważniejsze, że mają w ręku dobry zawód, a nie licencjat na studiach, który NIC nie daje (taka kiepska matura)

a Ty co...już trzeci raz czytam podobny komentarz! Która to Twoja praca ? Tylko jeden tort wygląda w miarę estetycznie. Reszta to kicz!

Rozwiń
lala
lala (15 stycznia 2016 o 15:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Nauczą się jeszcze dekorować! Najważniejsze, że mają w ręku dobry zawód, a nie licencjat na studiach, który NIC nie daje (taka kiepska matura)

Zawód na papierze bo w pracach tego nie widać. Są tacy co po licencjacie czy wyższych studiach i kiepskich maturach mają większe pojęcie o tym zawodzie , bo wykonują go z zamiłowania. Jak myślisz kto będzie miał większe szanse na rynku ?

Rozwiń
Gość
Gość (14 stycznia 2016 o 16:26) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
I tez to sa uczniowie co ucza sie a nie wykwalifikowany cukiernik wiec raczej to tez trzeba wziasc pod uwage i z tej strony spojrzec
Rozwiń
Sylwia
Sylwia (14 stycznia 2016 o 16:15) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Kiczowaci i bez talentu to wy jesteście .zróbcie wy taki czy jaki kolwiek to porozmawiamy wtedy . Potraficie tylko krytykować a żeby ktoś coś zrobił to nikt się nie odważy .
Rozwiń
Gość
Gość (14 stycznia 2016 o 16:07) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Tylko chce zaznaczyc ze to sa nie wszystkie pokazane dekoracje uczestników bo polowy nie ma wiec nie ,ma tez Co brac wszystkich pod jedna linie
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (12)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!