wtorek, 17 października 2017 r.

Lublin

Sanepid skontroluje restauracje w centrum Lublina

  Edytuj ten wpis
Dodano: 1 września 2010, 13:08

Zły stan sanitarny zaplecza lubelskich restauracji budzi wątpliwości inspektorów. – We wrześniu skontrolujemy wszystkie restauracje i puby w Śródmieściu – zapowiada Paweł Policzkiewicz, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie.

Dlaczego sanepid publicznie poinformował restauratorów o tym, że odwiedzi ich lokale? - Zależy nam przede wszystkim na tym, by zadbali wreszcie o stan kuchni, a nie na tym, by wlepiać mandaty. Dlatego wcześniej informujemy o planowanych kontrolach - tłumaczy Policzkiewicz.

Wakacje i okres powakacyjny to czas wzmożonych kontroli sanepidu. – W wielu przypadkach stan sanitarny pozostawia wiele do życzenia. Zgłasza się do nas wielu niezadowolonych klientów. Skarżą się na zaniedbania i niedociągnięcia sanitarne w lubelskich kuchniach - mówi Policzkiewicz.

  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
po co ?
asik
gość
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

po co ?
po co ? (2 września 2010 o 11:10) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Obowiązek powiadomienia o zamiarze wszczęcia kontroli wynika z ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, nie z dobrej woli czy ?wspaniałomyślności? kontrolującego:

Art. 79 :

1. Organy kontroli zawiadamiają przedsiębiorcę o zamiarze wszczęcia kontroli.


Są od tej zasady liczne wyjątki, przewidziane w wymienionym artykule, w tym:

Art. 79:

2. Zawiadomienia o zamiarze wszczęcia kontroli nie dokonuje się, w przypadku gdy:

2) przeprowadzenie kontroli jest niezbędne dla przeciwdziałania popełnieniu

przestępstwa lub wykroczenia, przeciwdziałania popełnieniu przestępstwa skarbowego

lub wykroczenia skarbowego lub zabezpieczenia dowodów jego popełnienia;

oraz:

5) przeprowadzenie kontroli jest uzasadnione bezpośrednim zagrożeniem ży-cia, zdrowia lub środowiska naturalnego;


Wydaje się jednak, że nawet powyższy cytat nie ma tu zastosowania, bo trudno podejrzewać,

że w każdej restauracji i w każdym pubie mają coś do ukrycia, czego kontrolujący nie umie

dostrzec bez elementu zaskoczenia.

Po co więc pajacować ? ? ?
Rozwiń
asik
asik (1 września 2010 o 18:07) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Janusz S.to wojewódzki inspektor a Paweł P. = powiatowy. ale jaka to różnica jak oni dwaj to jak jedno
Rozwiń
gość
gość (1 września 2010 o 15:03) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Janusz? a może raczek Paweł Policzkiewicz, powiatowy inspektor sanitarny w Lublinie?
Rozwiń
daj w łapę
daj w łapę (1 września 2010 o 15:02) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ciekawe kiedy sanepid sprawdzi LECH REST catering bo oni są chyba nie zniszczalni a obiady wożą osobowym daewwo matizem i cinquecento normalnie jaja
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!