sobota, 16 grudnia 2017 r.

Lublin

Sanepid: W barze Emka można było zarazić się salmonellą

  Edytuj ten wpis
Dodano: 25 listopada 2010, 15:56

Sanepid skontrolował dziś bar gastronomiczny Emka przy ulicy Narutowicza 69. Inspektorzy dopatrzyli się tam wielu nieprawidłowości. Najwięcej wątpliwości wzbudził sposób przygotowywania mięsa w lokalu. - Klienci mogli zarazić się salmonellą - uważa pracownica sanepidu.

Mięso przygotowywane było w niewłaściwych warunkach. - Bar działał niezgodnie z wydaną przez nas decyzją sanitarną. Miał funkcjonować w oparciu o gotowe produkty i półprodukty. Mimo to, przygotowywano tam drób, ryby i mięso wieprzowe - mówi Barbara Sawa - Wojtanowicz z lubelskiego sanepidu.

Inspektorzy mieli również wątpliwości do świeżości produktów. Podejrzewają, że ryby mogły być powtórnie mrożone. Pracownicy baru nie mieli też aktualnych badań sanitarnych do dokumentacji lekarskiej.

- Ukaraliśmy właściciela mandatem w wysokości 500 zł. Skierujemy też wniosek o ukaranie dodatkową grzywną do Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Lublinie. W piątek rano wydamy decyzję z rygorem natychmiastowej wykonalności - zapowiada Sawa - Wojtanowicz.

Oznacza to, że pracownicy lokalu będą mieli wyznaczony termin na poprawienie usterek. Wtedy pracownicy sanepidu ponownie skontrolują bar Emka.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Gość
Tomasz
lbn
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (26 listopada 2010 o 07:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Uwaga !!!! we wszystkich sklepach mięsnych całego woj lubelskiego nastąpi kontrola pod kątem przestrzegania przepisów sanitarnych przy sprzedaży mięsa i wędlin. Klienci sklepów powinni domagać się aby podawano im mięso i wędliny w rękawiczkach. Należy też przestrzegać zasady, że jedna ekspedientka podaje mięso a druga inkasuje pieniądze. W ladach chłodniczych mięso powinno być schłodzone i powinna być utrzymywana odpowiednia temperatura a tymczasem mięso piecze się pod lampami.
Rozwiń
Tomasz
Tomasz (26 listopada 2010 o 00:53) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Bylem w tym barze 2 razy... pierwszy i ostatni kebab niestety tragedia... przy "MUSTAFIE" wymieka
Rozwiń
lbn
lbn (25 listopada 2010 o 21:38) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ludzka naiwność nie zna granic "zawsze smaczniutko" hehehe... A kiedykolwiek byłeś w kuchni? widziałeś ci tam się dzieje? Polacy naiwnie wierzą, że w większości spelun najważniejszy jest klient - niestety liczy się tylko zysk a higiena i świeża żywność do drugoplanowa sprawa
Rozwiń
Ela Kruk
Ela Kruk (25 listopada 2010 o 19:38) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ach, ten sanepid. Czepiają się jakby nie było problemów. "Emka" to super lokal, zawsze tam jest smaczniutko, czysto i świerzo. Dlaczego chcą zniszczyć "Emkę"? Czym włascieciele narazili się układowi?
Rozwiń
jaśka
jaśka (25 listopada 2010 o 19:24) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
jestem częstym klientem tego baru i jakoś się nie zaraziłam tą salmonellą a gdyby było tak naprawdę źle, to jutro byłby już zamknięty!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!