środa, 18 października 2017 r.

Lublin

Sanepid w delikatesach Delima: brud, pleśń i pajęczyny

  Edytuj ten wpis
Dodano: 24 listopada 2008, 10:44

Pajęczyny na półkach z produktami, pleśń w zamrażarkach i wszechobecny brud. Inspektorzy sanepidu w niedzielne popołudnie odwiedzili delikatesy Delima w centrum handlowym Plaza.

- Owoce, warzywa i surówki ważone były na jednej wadze, ale przede wszystkim wszędzie był brudno - wylicza "grzechy" delikatesów Barbara Sawa-Wojtanowicz, kierownik działu żywności i żywienia lubelskiego sanepidu.

- Uwagę inspektorów zwróciły półki z towarem. Były brudne, zakurzone, w dodatku obleczone pajęczynami. A w chłodziarkach natknęli się na pleśń - dodaje Sawa-Wojtanowicz.

Pracownicy sanepidu wytknęli kierownictwu sklepu także zbyt wysokie temperatury przechowywania sałatek i brak środków myjących i dezynfekujących. Wiele do życzenia pozostawiały też pomieszczenia magazynu.

Pracownik odpowiedzialny za zaniedbania zapłaci 300 zł mandatu. Dlaczego tak mało?

- Tylko pozornie - mówi Sawa-Wojtanowicz. - Mandat nakładamy je na osobę, odpowiedzialną za dany dział. Dodatkowo, jeśli wyniki kontroli są tak złe, to obarczamy właściciela sklepu kosztami całej kontroli. (tom)
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
ire
szef
aaaaaaaaaaaj
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

ire
ire (25 listopada 2008 o 21:07) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
SZkoda że nikt nie zagląda do CARFOUR przy koryzonoej tam widac jak sie tylko wejdzie że brakuje rąk do pracy na sam widok personelu to sie robi niedobrze Widocznie jest to zależne od kierownictwa ktore nigdy nie pracowało w handlu Towary np mieso i produkty mleczne sa poukładane na półce z przeterminowanymi datami są przecenione ale niewiadomo dlaczego nie są w lodówce często gdy się zwróci uwagę to oni mają rację Podobno mało płacą i nie warto słuchać klienta
Rozwiń
szef
szef (24 listopada 2008 o 19:08) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
USTAWA

z dnia 25 sierpnia 2006 r.

o bezpieczeństwie żywności i żywienia1), 2)

(Dz. U. z dnia 27 września 2006 r.)



DZIAŁ I

Przepisy ogólne i objaśnienia określeń ustawowych

Art. 1. 1. Ustawa określa wymagania i procedury niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w sprawie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 178/2002".
2. Ustawa określa:
1) wymagania zdrowotne żywności;
2) wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny:
a) żywności - w zakresie nieuregulowanym w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319), zwanym dalej "rozporządzeniem nr 852/2004",
b) materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - w zakresie nieuregulowanym w rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4), zwanym dalej "rozporządzeniem nr 1935/2004";
3) właściwość organów w zakresie przeprowadzania urzędowych kontroli żywności na zasadach określonych w rozporządzeniu (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 191 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200), zwanym dalej "rozporządzeniem nr 882/2004";
4) wymagania dotyczące przeprowadzania urzędowych kontroli żywności - w zakresie nieuregulowanym w rozporządzeniu nr 882/2004.


Ustawa powyższa określa dokładnie procedury kontroli i kary . Do tej pory wszystko było w porządku.
Kontrola do wykonania planu kontroli ,jakie efekty.Jaki Pan , taki kram . Skoro Dyrektor nie wymaga wiele od pracowników , bo sam też wiele nie robi w Sanepidzie , to po co pracownicy maja się wychylac , wszystko jest w porządku.
Widac ,że Pan Policzkiewicz wymaga od swoich pracowników , a nie tak jak inni Dyrektorzy , aby do trzeciej.
Rozwiń
aaaaaaaaaaaj
aaaaaaaaaaaj (24 listopada 2008 o 13:44) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Zawsze się zastanawiam jak zmusić do utrzymania porządku w sklepie ludzi, którzy mają brud we własnej kuchni i nie razi ich prywatnie wartwa kurzu, czy tłuszczu.
Jestem czasem klientem tych delikatesów - szkoda, że są pełne takich różnych lubelskich niedociągnięć.
Zwykle mnie zastanawia, kto przede wszystkim w lubelskich sklepach tych niedoróbek nie chce dostrzegać :pracownicy, zarządzający czy właściciele? Czasem jest to trzy w jednym, czasem jak tu właściciel daleki i rozproszony, ale tak ogólnie jakoś szkoda, że tak to wychodzi.
Ciekawe czy w Lublnie jest wystarczająca ilość klientów, żeby dobre delikatesy się utrzymały i miały na ścierki, wodę i miski.
.
A ja tymczasem mam chęć na jakiś ładny sklep z dobrym towarem i estetyką, a tu wszysko idzie jak pod górę...
Rozwiń
agawa
agawa (24 listopada 2008 o 13:27) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
To jest pole do działania Sanepidu. Brud w sklepach, knajpach na dworcach a oni biorą swię za badania "dziewczynek".
Rozwiń
ah
ah (24 listopada 2008 o 12:49) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A DOWALIC IM TAKI MANDAT ŻEBY SIĘ NIE POZBIERAŁY TE SYFIARZE1 BO ABY KASA SIE DLA NICH LICZY!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!