sobota, 19 sierpnia 2017 r.

Lublin

Sanepid w lubelskich restauracjach, posypały się mandaty za brud

Autor: Pit

Źle przechowywane jedzenie, brak dokumentów, czy środków do dezynfekcji. W sobotę Sanepid skontrolował 6 placówek gastronomicznych w Lublinie. Tylko jedna spełniała wymogi, w pozostałych posypały się mandaty.

– Wzorem jak dobrze prowadzić placówkę gastronomiczną może być restauracja Rubikon przy ul. Mełgiewskiej – mówi Barbara Sawa-Wojtanowicz, z lubelskiego Sanepidu. – W pozostałych miejscach, jakie skontrolowaliśmy inspektorzy wykryli szereg nieprawidłowości, przede wszystkim na Starym Mieście.

Co w sobotnią noc wykryli pracownicy Sanepidu? – W "Pożegnaniu z Afryką” przy ul. Złotej jeden pracownik nie miał książeczki zdrowia, nie było środków do dezynfekcji, produkty spożywcze były przechowywane w nieprawidłowy sposób, naczyń nie dezynfekowano pod wpływem wysokiej temperatury – wylicza Sawa-Wojtanowicz. Właściciele lokalu otrzymali mandat w wysokości 200 zł.

W kebabie "Habiby” do produkcji kanapek używano warzyw, a nie było oddzielnego pomieszczenia do ich obróbki. Obok surowego mięsa leżały warzywa, zabrakło też środków do dezynfekcji. Na miejscu nie było właściciela, a pracownicy nie zgodzili się przyjąć mandatu w wysokości 200 zł. – Jeśli właściciel nie odpowie na nasze wezwanie, skierujemy wniosek do sądu – dodaje.

Kontrola w restauracji "16 stołów” zakończyła się wypisaniem mandatu na 250 zł. – Na miejscu było brudno, brakowało dokumentacji, a rozkład pomieszczeń w lokalu był inny niż zatwierdzony przez Sanepid podczas wydawania zezwolenia na działalność – wyjaśnia Barbara Sawa-Wojtanowicz.

W "Kawiarnio-księgarni Między Słowami” część środków spożywczych była nieoznakowana i w jednej umywalce brakowało wody. Efekt? Mandat w wysokości 100 zł.

W "Bistro concertino” przy ul. Mełgiewskiej pracownicy nie mieli książeczek zdrowia, jedzenie było przechowywane w nieodpowiedni sposób, kontrola skończyła się wręczeniem mandatu w wysokości 200 zł.

– W przypadku "Bistro Concertino”, "Habiby” , "Między słowami” i "Pożegnania z Afryką” wydaliśmy decyzje z nakazem natychmiastowego wykonania. Właściciele od momentu dostarczenia decyzji mają kilka dni na zlikwidowanie nieprawidłowości – zaznacza Sawa-Wojtanowicz.
Czytaj więcej o:
irena
bartek
julek
(19) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

irena
irena (25 października 2011 o 09:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Sanepid dobrze,że jest aktywny tylko dobrze by było a tak się stało we wszystkich dziedzinach,nie tylko sklepy restauracje,ale także bezpieczeństwo sanitarne naszych ujęć wody pitnej bo o tym jest cicho.a przecież szef Sanepidu po cichu podpisał decyzję o powiększeniu cmentarza na Majdanku,co kłóci się ze zdrowym rozsądkiem ,ponieważ podłoże pod warstwą ziemi to kamień wapienny.Po pewnym czasie dojdzie do zakażenia wód podziemnych w otaczających nasze miasto ujęciach wody trupim jadem.Ale o tym nie wolno mówić głośno,bo ważniejszy jest interes lubelskiego lobby
Rozwiń
bartek
bartek (24 października 2011 o 20:22) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='julek' timestamp='1319478207' post='550969']
[font="Arial Black"][/font]Proponuję sprawdzic stołówke na KULu, przede wszystki porcję i higienę naczyń. Wagę wydawanych za opłatą porcji i tzw. świerzość, zwłaszcza po godzinie 15. Niektórych potraw nie da sie tam zjeść. Gdzie jest SANEPID??????????????????????????????[/b]
[/quote]

Akurat na KULu jest świetna stołówka! Pyszne, świeże i dobre jedzonko!
Rozwiń
julek
julek (24 października 2011 o 19:43) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[font="Arial Black"][/font]Proponuję sprawdzic stołówke na KULu, przede wszystki porcję i higienę naczyń. Wagę wydawanych za opłatą porcji i tzw. świerzość, zwłaszcza po godzinie 15. Niektórych potraw nie da sie tam zjeść. Gdzie jest SANEPID??????????????????????????????[/b]
Rozwiń
karolina
karolina (24 października 2011 o 19:41) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='lbn' timestamp='1319463355' post='550887']
Habbiby i jego właściciela Josefa powinni już dawno zamknąć
[/quote]
Dlaczego powinni zamknąć właściciela H..? jakieś konkrety?
Rozwiń
tomek
tomek (24 października 2011 o 17:39) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
W śmierdzących kebabowniach powinni najpierw sprawdzić jakiego pochodzenia jest to mięso. Może pochodzi z psa lub szczura?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (19)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!